Bude několik velkých piv, směje se hrdinka Strýcová

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

Pořádně šťastná byla po wimbledonském finále Barbora Strýcová. Ještě aby ne, vedle deblové parťačky Su-wej Sie vyhrála první grandslamový titul ve čtyřhře, po kterém se ke všemu stala nejlepší deblistkou světa. Nejen to hodlá stylově oslavit, tedy pivem „Teď bude velké. Několik velkých," smála se třiatřicetiletá tenistka v rozhovoru pro Radiožurnál.

Vyhrála jste první grandslamovou trofej a navíc jste i novou deblovou světovou jedničkou. Jaké to jsou pocity?
Cítím toho strašně moc, především ale zadostiučinění. Na úspěch jsem čekala dlouho, postupnou prací se ale sešlo vše dohromady. Finále jsme odehrály úplně skvěle, byly jsme hned od začátku na koni, tahat se to začalo až na konci. Vyhrát grandslam a stát se světovou jedničkou je něco nepopsatelného. Strašně moc si toho vážím.

Zápas ukončila chyba soupeřky, která poslala míč do autu. Ještě si ale braly jestřábí oko. Věděla jste hned, že je konec?
Já vůbec nevěděla, co se děje. Parťačka Su-wej zvedla ruce, ale najednou bylo hrozné ticho. Nebyla jsem si jistá, raději jsem si počkala na challenge, aby bylo vše na sto procent.

Počkaly jste si taky hodně dlouho na zápas. V sobotu jste se ho nedočkaly vůbec, v neděli to bylo kvůli dlouhému mužskému finále přes pět hodin. Jak bylo těžké připravit se na zápas mentálně?
Bylo to docela náročné. V sobotu jsme byly na zápas opravdu připravené. Několikrát jsme se rozcvičily a pak nám najednou řekli, že zápas odloží. V neděli jsme čekaly pět hodin. Nebylo to nic lehkého, ale pořád jsme se udržovaly v dobré náladě. Je to přeci jen finále, na to se musíte připravit vždy.

Co vás udržovalo v dobré náladě? Dělaly jste tentokrát něco jinak?
Ne, šlo o úplně stejné věci jako vždy. Rozcvičovaly jsme se stejně jako v sobotu, jedly stejné jídlo. Nic jsme neměnily.

V Londýně jste měla hodně blízkých, do boxu se pomalu ani nevešli. Jak velká podpora to byla?
Je skvělé, že zde mohla být rodina a kamarádi. Byli opravdu hodně slyšet.

Čeká vás bál šampionů. Už jste zjišťovala, co obnáší? Těšíte se?
Nezjišťovala jsem skoro vůbec nic, ale musíme se na něj rychle připravit. Všichni kolem nás tady honí, ať už jdeme. Šaty máme připravené. Uvidíme, jak to tam bude vypadat.

Jaké šaty jste vybrala?
Béžové, takové hodně dlouhé. Moc se mi líbí.

Dosud jste úspěchy slavila malým pivem. Co to bude teď?
Teď bude velké. Několik velkých piv. A když to nebude pivo, tak to bude víno. (smích)

Co vás čeká po příjezdu v Česku?
Vůbec nevím. Nějak jsem ani nepozorovala, co se v Česku děje. Nechtěla jsem si narušit koncentraci, být tím ovlivněná. Domů se ale po hrozně dlouhé době těším.