Pětihodinové drama! Djokovič zdolal Federera, triumf oslavil sežvýkaním trávy

- Jan Vojkůvka

Obrovská bitva o krále letošního Wimbledonu se protáhla na nekonečných pět hodin. Souboj světové jedničky a obhájce titulu Novaka Djokoviče s wimbledonským králem Rogerem Federerem nabídl dramatický boj, který rozhodl až tiebreak rozhodujícího setu. Srbský tenista svého nestárnoucího soupeře zdolal 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) a získal pátý titul z All England Clubu.

Pátý wimbledonský titul, úspěšná obhajoba a celkově 16. grandslamová trofej kariéry. To je krátká vizitka světové jedničky Novaka Djokoviče po letošním travnatém vrcholu sezony.

Dlouhá bitva, jež přinesla mnoho zvratů, nabídla fanouškům vše, co mohla. Unavení soupeři se přetahovali o vítězství 302 minut. Jak vyjádřit nejlépe svou radost z titulu? To předvedl Djokovič krátce po proměněném mečbolu v tiebreaku páté sady, kdy sežvýkal kus pažitu z centrálního kurtu.

Natolik velkou radost z výhry nad Federerem měl.

Federer sice svého soupeře přestřílel a zaznamenal 94 vítězných míčů (Djokovič 54), ale ani to nestačilo. Nevynucené chyby byly poměrně vyrovnané, Federer jich zahrál 61, Djokovič 52. Titul ovšem mohl získat jen jeden. A tím byl srbský obhájce loňského prvenství.

Liché sety pro Djokoviče
Dramatická bitva Nabídla několik zcela rozdílných obrázků hry. V prvním setu si oba hráči drželi podání až do tiebreaku, ve kterém Federer vybojoval vedení 5:3 a byl blízko zisku úvodního dějství. Pak ovšem zahrál forhend do autu a ve zkrácené hře už nic nepředvedl. Po porážce 5:7 musel dohánět ztrátu.

Druhý set byl naopak plně v režii švýcarského tenisty, jenž si velmi rychle vypracoval vedení o dva brejky a nakonec hned třikrát prorazil Djokovičovi servis. Přišel třetí set a v něm se vytratilo Federerovo kouzlo na returnu. V desáté hře měl sice setbol, ale prolomit Srbovo podání se mu tentokrát nepovedlo. Přišel tak znovu tiebreak, v němž si Djokovič se svým soupeřem poradil.

Ve čtvrté sadě to byl opět Federer, kdo vládl dvorci. Od stavu 1:2 vyhrál čtyři gemy v řadě a mířil za rozhodujícím setem. Ještě, než dějství dopodával, vůbec poprvé v utkání nabídl Djokovičovi brejkboly a zároveň přišel o vlastní podání. Přesto sadu dotáhl k vítězství 6:4.

Divoký pátý set plný zvratů
S tím, jak Djokovič „ochutnal“ příchuť brejkbolů, se s nimi v rozhodujícím setu doslova roztrhl pytel. Tři Srbovy šance ve čtvrté hře sice ještě Federer odvrátil, další dvě v šestém gemu však už byly nad jeho síly. Na pokraji hrozící porážky zabral na returnu i Federer, a okamžitým rebrejkem se vrátil do zápasu.

Bitva obou tenistů nadále gradovala, jedna krásnější výměna střídala druhou. Duel dospěl až do 15. hry, ve které se Federerovi podařilo prolomit Djokovičův servis a v další hře měl hned dva mečboly. V důležitý okamžik ovšem selhal, neproměnil dva mečboly a prohrál si podání.

Když ve 23. hře nevyužil Federer další dva brejkboly, zápas nakonec dospěl do stavu 12:12 k rozhodujícímu tiebreaku. V něm Djokovič byl favoritem, jelikož vyhrál už dvě předchozí zkrácené hry. Srb také dosáhl na minibrejk ve třetí výměně a tuto výhodu si udržel až do koncovky, v níž si vypracoval tři mečboly. Hned ten první využil a po pětihodinovém dramatu se mohl začít radovat.