Grandslamový rekord Courtové odolal! Serena nestačila na Halepovou

- Jan Vojkůvka

Novou wimbledonskou královnou se stala Simona Halepová! Rumunská tenistka ve finále travnatého grandslamu rozdrtila Serenu Williamsovou 6:2, 6:2 a překazila Američance její snahu vyrovnat absolutní rekord Margaret Courtové v počtu grandslamových vítězství.

Williamsová je sice rekordmankou Open éry se ziskem 23 titulů z turnajů velké čtyřky, ale na absolutní rekord legendární Margaret Courtové jí stále jedna trofej chybí. A nezmění se to ani po letošním Wimbledonu.

Simona Halepová byla ve finále nad její síly. A to takovým způsobem, že Serena Williamsová schytala nejtvrdší wimbledonskou porážku v kariéře. Pouhé čtyři uhrané gemy jsou dokonce méně, než tomu bylo při finálové porážce v roce 2004, kdy Maria Šarapovová povolila Američance pět her.

Halepová ve finále dominovala, čelila pouze jednomu brejkbolu (ten navíc odvrátila) a sama prorazila soupeřce podání hned čtyřikrát. Za celý zápas udělala jen 3 nevynucené chyby, oproti tomu Williamsová jich nasbírala hned 26. Nepříznivý vývoj skóre nezvrátilo ani 17 vítězných míčů, Halepová jich trefila 13.

Zápas začal pro Halepovovu fantasticky. Rychle se ujala vedení 4:0 a první set doservírovala. Ve druhé sadě naopak vládla v závěrečných hrách a od stavu 1:2 vyhrála pět gemů v řadě.

Sedmadvacetiletá Rumunka se stala první tenistkou ze své země, jež slavný Wimbledon vyhrála. Její triumf ji posune ve světovém žebříčku na čtvrté místo, těsně za třetí Karolínu Plíškovou.