Velký strašák pro nejlepší trojku! Favority čtvrtfinále pojí děsivá statistika

- Filip Lefenda

Wimbledon má dnes mimo jiné na programu čtvrtfinále mužské dvouhry, do kterých se zapojí i aktuálně tři nejlepší tenisté světa – Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer. Ti platí ve svých utkáních za obrovské papírové favority, budou se však musel mít hodně na pozoru. Všechny totiž pojí jedna nelichotivá statistika.

Prostor na centrálním kurtu bude patřit loňskému šampionovi Novaku Djokovičovi a osminásobnému turnajovému vítězi Rogeru Federerovi. Prvně jmenovaný Srb, jenž vévodí pořadí ATP, se utká s Belgičanem Davidem Goffinem, který se do této fáze Wimbledonu dostal poprvé v kariéře. Švýcarský fenomén, světová trojka, pak narazí v jediném dnešním duelu dvou soupeřů z elitní desítky na Japonce Keie Nišikoriho.

Ukončit jízdu amerického obra Sama Querreyho pak bude chtít na kurtu číslo 1 druhý hráč světa Rafael Nadal, jehož vítězná šňůra aktuálně čítá už šestnáct utkání.

Karty jsou rozdány jasně – všichni tři zástupci někdejší „velké čtyřky“ jsou i dle sázkových kurzů skutečně obrovskými favority. Je tu ale jedno obrovské „ale“!

Když se zmíněné trio utkalo se svými dnešními protivníky na okruhu naposledy, byly z toho vždy výhry outsiderů.

V případě Djokoviče se tak stalo předloni na antuce v Monte Carlu, kde se radoval z vítězství 6:2, 3:6 a 7:5 Goffin, čímž si zajistil postup do semifinále. Nebyl to přitom první Belgičanův skalp současné světové jedničky, Djokoviče dokázal v roce 2016 zdolat Goffin i na trávě (6:3, 7:5), byť šlo pouze o tradiční exhibiční turnaj ve Stoke Parku.

V roce 2017 musel skousnout porážku i Rafael Nadal, který nezvládl finálový duel v Acapulku. V Mexiku si tehdy došel pro turnajovou trofej právě Sam Querrey, jenž zvítězil po setech 6:3 a 7:6(3). Na pátý pokus tenkrát pokořil vytáhlý Američan svého slavnějšího soka vůbec poprvé.

A do třetice favoritova porážka. Ta Federerova přišla na konci loňské sezóny, kdy Švýcar podlehl Nišikorimu ve skupinové fázi závěrečného Turnaje mistrů 6:7(4) a 3:6. V Londýně šlo tehdy o jubilejní desáté vzájemné střetnutí obou jmenovaných, přičemž japonský člen TOP 10 se radoval už potřetí.

Otázka je tak nasnadě – stane se Wimbledon svědkem konce některého z favoritů? Nebylo by to poprvé…