Veselý děkoval za kvalifikaci. Atmosféru velkých kurtů má v krvi

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: S velkým přehledem se kvalifikoval, přesto ho mnozí před zápasem proti Alexandru Zverevovi odepisovali. Jiří Veselý však ukázal, že ve Wimbledonu se s ním musí počítat. Dvojnásobný osmifinalista turnaje vyřídil německého favorita ve čtyřech setech.

„Kde jinde, když ne ve Wimbledonu,“ jako by si řekl Jiří Veselý, když se po mnoha nevydařených turnajích přesouval do Londýna, aby bojoval na nejslavnějším turnaji světa.

Český tenista nejprve bez obtíží proplul kvalifikací v Roehamptonu, a tak mohl v prvním kole hlavní soutěže vyzvat Alexandra Zvereva. A rovnou na kurtu č. 1!

Jiného by takový skok rozhodil, český tenista si ale po přesunu na milovanou londýnskou trávu liboval. Snad i proto ve velkém stylu porazil světovou pětku Zvereva 4:6, 6:3, 6:2 a 7:5.

„Vlilo mi to novou krev do žil. Nakonec můžu jedině děkovat, že jsem šel do kvalifikace. Tyhle tři zápasy mi strašně pomohly. Teď už mám čtyři výhry po sobě a budu se snažit na to navazovat,“ komentoval jedno ze svých životních vítězství Veselý.

Jistě, Zvereva – jak sám německý mladík přiznal – trápí osobní problémy, o nichž nechtěl konkrétněji hovořit. To však nic nemění na tom, že levoruký český tenista se opět vrací tam, kam patří.

Svým výkonem také vyslal jasný vzkaz organizátorům, kteří mu neudělili divokou kartu do hlavní soutěže.

„Včera jsem se smál, jak vede cesta z Roehamptonu až na kurt číslo jedna. Hrát na takovém dvorci je vždycky zážitek. Atmosféra na něm mě už ale nerozhodí,“ přiblížil svůj vztah k významným tenisovým stánkům Veselý, který na vítězství nad hráčem z elitní desítky čekal dlouhé tři roky.

Naposledy právě ve Wimbledonu skolil Dominica Thiema. Nyní přidal do své sbírky Zverevův skalp. Ještě než Veselý po dobře odvedené práci odešel do útrob arény, stihl poslat polibek své manželce a dceři.

„Jsou tady se mnou, ale bohužel nemohly být v hledišti. Můžou tam jen děti od pěti let. Sledovaly to v televizi. Lóži jsem ale měl plnou, byli tam táta, ségra, trenér, kamarádi, bratranci a sestřenice,“ prozradil český tenista, pro něhož je nyní důležité neusnout na vavřínech.

V žebříčku se totiž nachází mimo elitní stovku, k tomu ze 180 bodů za loňské osmifinále zatím obhájil pouze zlomek. Stále tak hrozí pád do propasti.

Zamezit podobnému scénáři může Veselý ve středu proti Pablu Cuevasovi, jemuž travnatý povrch příliš nevoní. „Jednou jsem s ním prohrál. Je to solidní hráč, který umí každý úder. Obzvlášť po tomhle zápase, ve kterém jsem porazil velké jméno, to bude těžký oříšek,“ doplnit střízlivě Veselý.