TOP zkraty, TOP zvraty. Wimbledon postihla apokalypsa favoritů

- Radek Štohl

Bude-li se pokračovat v podobném tempu, ve druhém týdnu Wimbledonu nezůstanou téměř žádní favorité. Jen během úvodního dne se s turnajem rozloučili mužské naděje Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas či zkušení Gael Monfils a Grigor Dimirov. U žen ztroskotaly Markéta Vondroušová nebo Venus Williamsová.

Překvapení ke grandslamovým turnajům patří. Ale aby se jich tolik přihodilo během jediného dne?

Ze hry jsou mimo jiné:

Alexander Zverev - 5. hráč světa
Pro české fanoušky nejpříjemnější šok. Jiří Veselý (124. hráč světa) přijížděl do Wimbledonu bez formy, musel projít přes zrádnou kvalifikaci. Tu však zvládl bravúrně, neztratil jedinou sadu a soupeřům nedal šanci.
V prvním kole hlavní soutěže vyzval Alexandera Zvereva. Podle papírových předpokladů mělo být růžovým dnům konec. Nebylo. I přes nevydařený konec první sady Veselý svého německého protihráče porazil 3:6, 6:2, 6:3, 7:5 a ve druhém kole se může těšit na Pablo Cuevase.

Stefanos Tsitsipas - 6. hráč světa
Semifinalista letošního Australian Open v probíhající sezóně získal dva tituly, na dalších dvou akcích byl ve finále, což ho vyneslo na skvělou šestou příčku. Následující měsíc 21letý borec však nepotvrdil roli jednoho z favoritů turnaje, když v pěti sadách nestačil na Thomase Fabbiana (89. hráč světa), který vyhrál 6:4, 3:6, 6:4, 6:7(8), 6:3. Tsitsipasovi nestačily ani dva odvrácené mečboly v tiebreaku čtvrtého setu. Řecký mladík tak neobhájí loňské osmifinále.

Naomi Ósakaová - 2. hráčka světa
Japonská tenistka loni dobyla US Open, na začátku letošní sezóny si nenechala ujít Australian Open. Tenisoví experti tak očekávali, že by na okruhu WTA mohla nastat doba dominance jedné hráčky. Poslední výsledky tomu však příliš nenasvědčují. V semifinále se Ósakaová naposledy ocitla na konci dubna, na Roland Garros uhrála třetí kolo. I když se jí do cesty Wimbledonu postavila nepříjemně hrající Julia Putincevová (39. hráčka světa), prohra 6:7(4), 2:6 se stále dá označit za překvapivou. 

Venus Williamsová - 44. hráčka světa, 5 titulů z Wimbledonu
Devětatřicetiletá tenistka svoji prohrou patrně způsobila největší šok celého pondělí. Amerirčanka prohrála s krajankou Cori Gauffovou (313. hráčka světa), která se narodila v roce 2004 a je o 24 let mladší než Williamsová. Gauffová, jeden z největších talentů současného tenisu, však na věhlasné jméno nebrala žádné ohledy a bývalou světovou jedničku porazila dvakrát 6:4. Největší problémy se Gauffové přihodily v závěru, za stavu 6:4, 5:4 využila až čtvrtý mečbol. Mimochodem, přemožitelka Williamsové oslavila patnácté narozeniny teprve v polovině března.

Markéta Vondroušová - 14. hráčka světa
Finalistka French Open měla na Wimbledonu prokázat, že úspěch z nedávného grandslamu nebyl náhodný. Bohužel jí však v prvním kole proti Američance Madison Brengleové (85. hráčka světa) ke stoprocentnímu výkonu nepustil zdravotní stav, kvůli kterému se musela odhlásit také ze čtyřhry s Karolínou Muchovou. Vondroušová proti Američance prohrála dvakrát 4:6, ačkoliv ve druhém setu snížila na 4:5 a šla podávat. Následně ale Češce nepomohly ani tři odvrácené mečbolly.

Aryna Sabalenková - 11. hráčka světa
Loňská finalistka travnatého French Open se ve Wimbledonu nedokáže prosadit, ani při své třetí účasti neprošla přes druhé kolo. Ve svém prvním zápase letošního ročníku nestačila na Magdalénu Rybárikovou (139. hráčka světa) 2:6, 4:6. Slovenská tenistka přitom letos jen během dvou akcí vyhrála dva a více zápasů.

Caroline Garciaová - 23. hráčka světa
Francouzská hráčka na travnatém povrchu rozhodně umí. V sezóně 2016 dobyla Mallorcu, o rok později na stejném turnaji postoupila do semifinále a brzy poté uhrála nejlepší výsledek ve Wimbledonu, kde si zajistila osmifinále. Minulý rok nenašla přemožitelku v Nottinghamu. A její protihráčka Šuaj Čang? (50. hráčka světa) Během pěti účastí ani jednou neprolomila první kolo Wimbledonu! Ve třiceti letech ke všemu zvládla vyhrát jen osm zápasů na trávě. To Číňance však nezabránilo k výhře 6:4, 6:0.

Další překvapivé výsledky:
Grigor Dimitrov (BUL, 49. hráč světa) – Corentin Moutet (FRA, 84. hráč světa) 6:2, 6:3, 6:7(4), 3:6, 1:6
Ugo Humbert (FRA, 66.) – Gael Monfils (FRA, 15.) 6:7(6), 3:6, 6:4, 7:5, 3:0 skreč. Monfils