Tome, bacha! Soupeř Berdycha pro Wimbledon dobyl první titul ATP

- Radek Štohl

Nebude to vůbec jednoduché. Tomáše Berdych ve Wimbledonu čeká první soutěžní zápas od začátku března, přičemž ho na dvorcích All England Clubu vyzve Taylor Fritz, který v sobotu dobyl premiérový titul z okruhu ATP. Američan ve finále v Eastbourne porazil Sama Querreyho 6:3, 6:4.

Pro Tomáše Berdycha se jedná o velmi rozporuplnou sezónu. Na začátku roku se po téměř šesti měsících vrátil do tenisového kolotoče a hned uhrál skvělé výsledky. V Dauhá prošel až do finále, na Australian Open ho v osmifinále zastavil Rafael Nadal. Při další další v Montpellier postoupil do semifinále. 

Následně se to však s bývalým čtvrtým tenistou světa začalo ubírat směrem dolů. Během tří turnajů v Rotterdamu, Dubaji a Indian Wells vyhrál jen dva zápasy, po tom posledním kvůli zdravotním problémům se zády a následné rekonvalesenci nehrál více jak čtvrt roku.

I když na nedávné exhibicí The Boodles narazil na dva kvalitní soupeře (Denise Shapovalova, Roberto Bautistu), v obou zápasech prohrál. Forma aktuálně 112. hráče žebříčku je tak aktuálně ve hvězdách.

Skvělé období naopak prožívá jeho soupeř pro první kolo Wimbledonu. Taylor Fritz v jednadvaceti letech poprvé získal trofej z kategorie ATP, na podniku v Eastbourne vyřadil nasazenou jedničku Guido Pellu, později také vyzrál na Kyle Edmunda. Parádní týden završil úspěšným finále, v němž přehrál Sama Querreyho ve dvou setech.

Bývalý nejlepší junior světa se tak v pondělním vydání žebříčku dostane na jednatřicáté místo, což pro Fritze bude představovat nejvyšší umístění kariéry. Své kvality ke všemu prokázal už během letošní sezóny, kdy si vyšlápl na Grigora Dimitrova nebo Roberto Bautistu.

Sebere mu Berdych vítr z plachet? Zkušenosti na to má. Teď už „jen" zbývá, jaká bude jeho forma a zdravotní stav.