Češi na žebříčcích ATP/WTA: Česká ztráta v New Havenu. Berdycha zasáhne neúčast na US Open

- David Soumar

Začíná nový kalendářní týden. Pro tenisové fanoušky to znamená jediné – vychází nové verze žebříčků. Nejvíce s nimi z českého pohledu zamával turnaj v New Havenu, kde Kvitová a Šafářová musely obhajovat velkou proci bodů. Ztrátě se nevyhne ani Tomáš Berdych, kterého do boje na US Open nepustí zánět slepého střeva.

Lucie Šafářová a Petra Kvitová. Takové bylo složení loňského finále turnaje Connecticut Open v USA. Českou bitvu ovládla Petra Kvitová, kterou letos čekala velmi těžká úloha – titul obhájit. Kvitová sice prošla až do semifinále, kde nestačila na pozdější vítězku Radwaňskou, výsledkem ale byla jen bodová ztráta.

Poté, co českou bojovnici na pozici tuzemské jedničky vystřídala Karolína Plíšková, tedy přišel další propad. Kvitová si však pohoršila jen o jedno místo. Na jedenáctou Plíškovou, která zůstane i tento týden na dostřel první desítce, tolik neztrácí.

To Lucii Šafářovou čekal mnohem větší propad – hned o čtrnáct míst. Neúčast na americkém podniku ji posunula až na 44. příčku.

Pozici české jedničky mezi muži sice Tomáši Berdychovi nikdo nevezme, ale problémy se slepým střevem mu výrazně komplikují boj o místo na Turnaji mistrů. Berdych musí vynechat US Open – po třinácti účastech! Loňské osmifinále tedy obhájit nedokáže. 

V žebříčku Race českému dlouhánovi náleží až devátá pozice. Po návratu na kurty bude mít co dohánět, navíc mu už na záda dýchá Chorvat Čilič.

Po bodech už naopak prahnou Jan Šátral a Radek Štěpánek, kteří úspěšně prošli kvalifikací na US Open. Otázkou však zůstává, jak si oba borci povedou. Šátrala už v pondělí čeká domácí McDavid, který obdržel od pořadatelů volnou kartu, Štěpánek pak vyzve Simona z Francie.

Právě startující US Open pořadím v následujících dnech zamává nejvíce. Jak si povedou Lukáš Rosol, Jiří Veselý (který už doléčil zranění) a další české naděje?

Úspěch zaznamenali Češi i na turnajích kategorie futures. Zatímco Michnevův titul v Poertschachu se do žebříčkového postavení projeví až za týden, vylepšení kariérního maxima už může slavit Marek Jaloviec (505.) nebo Vít Kopřiva (708.). Druhé jmenovaného navíc finále podniku na Slovensku vyneslo o téměř sto míst. Polepšil si i Václav Šafránek, jenž díky titulu v Bratislavě oslavil posun o pětadvacet pozic a náleží mu 283. příčka.

Kariérní maximum si vylepšil i Tomáš Papík, kterého finálová účast na egyptském futuru katapultovala až na 535. pozici. Úspěch na žebříčku vyhlíží i ženy. Gabirela Pantůčková sice v nedělním finále na maďarské půdě neuspěla, za postup do boje o titul si ale dost bodů připočte. Stejný osud potkal i Miriam Kolodziejovouv Rakousku. Druhá ze sester Pantůčkových ITF v Čakovci dokonce ovládla a už také vyhlíží postup v žebříčku. Všechny výsledky z menších turnajů se však projeví s týdenním zpožděním.