ITF v Praze: V hlavní soutěži Hájková, Čechová a Machalová. Dohrávku zvládla Laboutková

- Jan Havlovic, David Soumar

Druhým dnem pokračoval v areálu TJ Spoje Praha turnaj ITF. O postup do hlavní soutěže zabojovalo na pražské antuce hned jedenáct českých tenistek, včetně nasazené dvojky kvalifikace – Sabiny Machalové. Cestu do hlavní soutěže si našly čtyři z nich – již zmíněná Machalová, Klára Hájková a Karolína Čechová. Poslední postupující určila dohrávka třetího setu, která následovala po dešti. Výhru oslavila Aneta Laboutková.

Hned první duel hraný na centrálním dvorci bohužel překvapení nenabídl. Teprve šestnáctiletá Veronika Přibylová se statečně prala s první nasazenou hráčkou kvalifikace, Lisou Ponomarovou. Německá tenistka prokázala v rozhodujícím zápase o postup do hlavní soutěže větší zkušenosti a vyhrála po setech 6:2, 6:4.

Nedařilo se ani další české tenistce, Nikole Tomanové, která ve třetím kole kvalifikace prohrála s Polkou Wysoczanskou po velkém boji 6:7 (1) a 4:6.

První českou hráčkou, která si zajistila postup do hlavní soutěže je Klára Hájková! Teprve sedmnáctiletá tenistka se představila na svém prvním dospělém turnaji ITF a hned dokázala přejít přes záludnou, tříkolovou kvalifikaci. V dnešním ryze českém souboj po dvouhodinové bitvě přemohla Soňju Křtěnovou po setech 5:7, 6:3, 6:4!

Nasazená dvojka kvalifikace – Sabina Machalová – se na postup z finále moc nenadřela. Krajanku Denisu Pospíšilovou přehrála za necelou hodinu dvakárt 6:1 a stala se druhou úspěšnou kvalifikantkou z České republiky. Obdobný souboj čekal i na Karolínu Čechovou, které rovněž čelila domácí hráčka. Kateřinu Brožovou nakonec přehrála za hodinu a čtvrt 6:1 a 6:4. 

To cesta Veroniky Baďurové skončila těsně před branami hlavní soutěže. Ve finále kvalifikace jí stopku vystavila Švédka Filipová, jež oslavila výhru 6:3 a 6:2. 

Pořádně dlouho musely na svůj zápas čekat Aneta Laboutková a Nikola Schweinerová. Jejich duel v úvodu třetí sady přerušil déšť a dohrávalo se až po několikahodinové pauze. Návrat na dvorce lépe zvládla Laboutková, která třetí sadu – a tím i celý duel – ovládla. 

Třetí kolo kvalifikace

Lisa Ponomarová (GER) (1) - VERONIKA PŘIBYLOVÁ 6:2, 6:4
SONJA KŘTĚNOVÁ - KLÁRA HÁJKOVÁ 7:5, 3:6, 4:6
Katarzyna Wysoczanská (POL) - NIKOLA TOMANOVÁ 7:6 (1), 6:4
Alica Rusová (SVK) - Aleksandra Buczynská (POL) 3:6, 7:6 (6), 4:6
VERONIKA BAĎUROVÁ - Katerina Filipová (SWE) 3:6, 2:6
SABINA MACHALOVÁ (2) - DENISA POSPÍŠILOVÁ 6:1, 6:1
NIKOLA SCHWEINEROVÁ - ANETA LABOUTKOVÁ 7:5, 2:6, 3:6
KATEŘINA BROŽOVÁ - KAROLÍNA ČECHOVÁ 1:6, 4:6

Pražský turnaj ITF den po dni 

28.8. ITF v Praze: Jedenáct českých tenistek postupuje do finále kvalifikace