US Open: Šátral s Veselým zvládli pětisetové bitvy, postup slaví i Kvitová

- Jan Havlovic, David Soumar

Pondělí v New Yorku se neslo ve znamení startu posledního grandslamového turnaje sezóny. Premiéru v hlavní soutěži ozdobil výhrou a postupem po pětisetové bitvě Jan Šátral, z výhry se radovala také Petra Kvitová. Těžký večer má za sebou i Jiří Veselý, který na zdolání Inda Saketha Myneniho potřeboval také až pátý set. Neuspěla tak pouze Barbora Strýcová, která ve třech sadách ztratila duel s Rumunkou Niculesuovou.

Jako první z českých tenistů do hlavní soutěže US Open vstoupila Petra Kvitová, nasazená čtrnáctka turnaje. Tu na úvod trápí nepříjemná Lotyška Ostapenková.  

Česká bojovnice do zápasu prvního kola amerického grandslamu nevstoupila nejlépe. Mladá soupeřka ji hned na úvod dvakrát brejkla a rychle vedla 3:0. Kvitové poměrně hodně haprovala přesnost úderů. Pak ale rodačka z Fulneku zabrala, a následující gem vyhrála dokonce čtyřmi vítěznými returny. Zvládla i nepříjemnou situaci, kdy Ostapenková podávala na zisk první sady. Kvitová dotáhla otočku do vítězného konce a mohla oslavit výhru úvodního setu – 7:5. 

Poté však Ostapenková vyhořela, když Češce darovala gem na 3:1 dvojchybou. To českou tenistku pořádně povzbudilo a rychle urvala další gem na svém servisu. Vedení 4:1 už vypadalo z českého pohledu velmi slibně...

Češku nezastavil ani ztracený servis v násedující hře. Kvitová odpověděla rebrejkem a set dotáhla vítězným forhendem. Může tak slavit výhru po setech 7:5 a 6:3.

Dramatickou bitvu nabídl zápas současné české dvojky Jiřího Veselého s Indem Sakethem Mynenim. O postupu favorita utkání totiž musel rozhodnout až pátý set. Veselý se po výhře 7:6(5), 4:6, 2:6, 6:2 a 7:5 raduje ze 2. kola US Open, ve kterém mu hrozí souboj se světovou jedničkou Novakem Djokovićem.

Veselý vstoupil do zápasu výborně a získal úvodní dvě hry. O výhodu brejku sice vzápětí přišel, to však nebyla zdaleka poslední ztráta podání na jedné či druhé straně. Od stavu 2:2 se oběma hráčům na servisu totiž nedařilo, naposledy český tenista ztratil výhodu podání v osmém gemu a to dokonce čistou hrou. O osudu prvního setu tak rozhodl až tiebreak. V něm sice rodák z Příbrami rychle ztrácel 0:3, nepříznivý vývoj však dokázal otočit a v první sadě zvítězit.

Začátek druhého setu znovu vyšel lépe našemu hráči, který opět rychle vedl 2:0, jenže i tentokrát nabytý náskok rychle ztratil. Veselý se sice ještě dostal do vedení 4:3, když Manenimu sebral servis čistou hrou, Ind však kontroval třemi vyhranými gemy v řadě a po výhře 6:4 vyrovnal stav utkání.

Úvod třetí sady tentokrát patřil indickému tenistovi. Ten sice po brejku ve čtvrté hře získanou výhodu při svém podání nepotvrdil, druhý zisk soupeřova servisu v řadě již ale udržel a sadu naonec uzavřel čistou hrou.

Za stavu 1:2 na sety tak Veselý vstupoval do čtvrtého setu s nožem na krku, nenechal to však na sebe znát. Hned v úvodním gemu totiž svého soupeře brejkl a ačkoliv vzápětí o získanou výhodu přišel, smutný být dlouho nemusel. V šesté hře totiž po boji připravil Inda o podání znovu, totéž zopakoval i v sedmém gemu a hned poté sadu doservíroval k úspěšnému konci.

Pátý set přineslo vyvrcholení celé napínavé bitvy. V ní hned na úvod nevyužil Veselý postupně čtyř brejkbolů a tak přišel trest v podobě ztráty podání ve čtvrtém gemu. Ind vedl 4:1 a za stavu 15:40 měl dva brejkboly na 5:1, Veselý však game zachránil. Myneni pakl vedl 5:2 a zdálo se, že ho o vítězství již nic nepřipraví. Když pak za stavu 40:30 při podání českého tenisty zahlásil čárový rozhodčí dvojchybu, šel už se Ind radovat k síti z vítězství. Jenže radost to byla předčasná. Po opravě verdiktu sudím na umpiru totiž Veselý dostal dvě nová podání, mečbol tvrdým servisem odvrátil a zahájil velký obrat. Myneniho začaly brát křeče a jestliže do téhle chvíle vrátil v podstatě jakýkoliv míč na druhou stranu dvorce, najednou začal tuhnout a Veselý začal cítit šanci. Hned v dalším gemu Čech smazal Indovu výhodu brejku a když poté získal ještě další tři hry v řadě, mohl se po takřka čtyřech hodinách radovat z postupu do dalšího kola turnaje, byť v závěru toho už měl také dost. Ind byl už naštěstí tuhý úplně, boj však statečně dovedl až do trpkého konce.   

Již úvodní set premiérového duelu Jana Šátrala na grandslamu mohl naznačit, že o drama nebude nouze Český tenista totiž hned ve druhé hře musel odvracet hned čtyři brejkboly soupeře, McDonald se ale k podání šestadvacetiletého hráče dostal o chvíli později a získal vedení 3:1. Šátral ale zbraně nesložil a ztrátu servisu dotáhl o chvíli později, kdy si v sedmém gemu vypracoval tři brejkboly a ten poslední také využil. Rozhodnutí tak přinesl desátá hra. McDonald v desátém gemu získal vedení 40:15 při Šátralově podání a druhým proměněným setbolem ukončil první sadu po výsledku 6:4.

Rovněž druhá sada nezačala pro Šátrala dobře, když hned ve druhém gemu přišel o servis. Český tenista sice vzápětí reahoval rebrejkem, i další dějství ale ztratil. McDonald v osmém gemu získal dva brejkboly a hned na první pokus brejknul svého soupeře znovu. Získanou výhodu pak při svém podání potvrdil a po výsledku 6:3 mu chyběl jediný set k postupu do druhého kola.

Šátral však ani za stavu 0:2 na sety zbraně nesložil a naplno to ukázala třetí sada. V ní sice nejprve neproměnil dva brejkboly ve čtvrté hře, sám však musel podobnou hrozbu odvracet hned v následujícím gemu. Rozhodující chvíli tak přinesla šestá hra, kdy si český tenista vypracoval další možnost na zisk soupeřova servisu a tu již využil. Drama však pokračovala. Hned poté totiž Šátral ztrácel 15:40 při vlastním podání, ale i s touto situací si poradil. Za stavu 5:2 sice úvodní setbol neproměnil, hned poté však na servidu dovedl set do vítězného konce a snížil stav zápasu.

Čtvrtý set nabídl oproti předchozím ttřem sadám poměrně zásadní změnu. Oba tenisté si s přehledem drželi svá podání a to poměrně suverénním způsobem. Tento stav však vydržel jen do páté hry, kdy za stavu 2:2 Šátral prolomil podání amerického mladíka, v sedmém gemu přidal další brejk a naoknec celý set uzavřel čistou hrou po výsledku 6:2.

O vítězi zápasu tak definitivně musela až pátá sada. Hned úvod přinesl Šátralovi další těžký okamžik při servisu, nicméně český tenista si se stavem 15:40 dokázal poradit a naopak sám v pátém gemu udeřil a získal důležitý brejk na 3:2. Když pak vzápětí náskok potvrdil při svém podání, během kterého si poradil i s brejkbolem Američana, bylo z toho nadějné vedení o dvě hry. A to ještě nebylo ze strany debutanta v hlavní soutěži grandslamu vše. Hned v další hře přidal šestadvacetiletý hráč brejk na 5:2 a za tohoto stavu utkání doservíroval do vítězného konce.

Šátral si tak hned při své premiéře vybojoval postup do 2. kola turnaje, ve kterém ho čeká dvanáctý hráč světa Gael Monfils z Francie.

Aktuálně jedenadvacátá hráčka světového žebříčku Barbora Strýcová končí na US Open již v 1. kole dvouhry. V něm plzeňská rodačka nestačila na Rumunku Niculescuovou a padla ve třech setech, 3:6, 7:6(3) a 1:6.

Úvodní sadu třísetového zápasu mezi letos ve výborné formě hrající Strýcovou a osmadvacetiletou Niculescuovou rozhodl jediný brejk. V osmé hře proměnila rumunská tenistka vůbec jediný brejkbol prvního setu, získala vedení 5:3, které v následném gemu potvrdila při servisu a po výsledku 6:3 se ujala vedení v zápase.

Vyrovnanou bitvu přinesl druhý set. Češka v páté hře přišla o podání a její soupeřka pomalu mířila za výhrou. Strýcová však v poslední možný okamžik zabojovala, za stavu 4:5 při servisu Niculescuové si vypracovala tři brejkboly a když proměnila druhou možnost, zajistila si setrvání v utkání. Ve dvanáctém gemu si naše hráčka nevyužila dva setboly, mrzet ji to ale nemuselo, prtože vše si vynahradila ve zkrácené hře, kterou ovládla.

Závěrečné dějství však očekávané drama nepřineslo. Niculescuové ve čtvrté a šesté hře připravila bronzovou medailistku z Ria o servis a při vlastním podání na druhý pokus celý zápas ukončila. Strýcová se tak s dvouhrou na US Open loučí až nečekaně brzy.

 

Dvouhra muži 

JAN ŠÁTRAL (226.) - Mackenzie McDonald (USA, 406.) - 4:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2
JIŘÍ VESELÝ (49.) - Saketh Myneni (IND, 143.)  7:6(5), 4:6, 2:6, 6:2, 7:5

Dvouhra ženy

PETRA KVITOVÁ (16.) (14) - Jelena Ostapenková (LAT, 36.) 7:5, 6:3
BARBORA STRÝCOVÁ (21.) (18) - Monica Niculescuová (ROU, 58.)  3:6, 7:6(3), 1:6