Bartyová útočí na trůn ženského tenisu. Její korunování může překazit Strýcová

- Jan Havlovic

Ashleigh Bartyová pokračuje v Birminghamu v cestě za pozicí světové jedničky! Vítězce z Roland Garros aktuálně schází dvě výhry k tomu, aby z trůnu ženského tenisu sesadila Japonku Naomi Ósakaovou, která v Birminghamu vypadla již v osmifinále. Plány rozjeté Australanky může překazit hned v semifinále Barbora Strýcová.

Ashleigh Bartyová si v pátek připsala v Birminghamu již desátou výhru v řadě, když porazila Američanku Venus Williamsovou 6:4, 6:3. Třiadvacetiletá Australanka udělala další krok k posunu na pozici světové jedničky, kterou aktuálně okupuje Japonka Naomi Ósakaová.

Rozjetou Bartyovou dělí od splněné velkého snu pouhé dvě výhry. Právě triumf z Nature Valley Classic by tenistce z Ipswiche zajistil místo na trůnu ženského tenisu.

Světové dvojce nyní stojí v cestě Češka Barbora Strýcová, která vyzve vítězku Roland Garros v sobotním semifinále. Favoritkou bude Bartyová, která vyhrála dva ze tří dosavadních vzájemných duelů. Australanka porazila třiatřicetiletou Češku i v dosud jediném vzájemném střetnutí na trávě před dvěma lety právě v Birminghamu – 6:3, 3:6 a 6:1.

Bartyová je v posledních měsících k nezastavení. Od turnaje v Miami, kde získala titul, vyhrála již 22 zápasů. Pouze ve dvou případech prohrála, a to ve čtvrtfinále v Madridu se Simonou Halepovou a v Římě s Francouzkou Mladenovicovou.

Po triumfu na French Open zvládla australská tenisová hvězda také přechod na trávu, když na tomto povrchu vyhrála již tři zápasy. V Birminghamu si zahraje v semifinále podruhé v kariéře.