Je nenahraditelný! Ředitel turnaje v Halle má obavy o budoucnost bez Maestra

- Jan Vojkůvka

Dvacetinásobného grandslamového šampiona Rogera Federera čeká v této sezoně další ročník turnaje v Halle. Pravidelná příprava před Wimbledonem, kterou absolvuje už posedmnácté. Není divu, že si německý podnik na věrnosti Federera zakládá a je jeho hlavním tahákem. A není divu, že turnajový ředitel má obavy, co s turnajem bude po ukončení Švýcarovy kariéry.

„Nebude žádný nástupce, který by ho mohl nahradit,“ postěžoval Ralf Weber, hlava turnaje v Halle.

O tom, jak si Federera v Halle váží svědčí i to, že v roce 2010 s ním uzavřeli kontrakt, že bude startovat na každém ročníku až do konce své kariéry, pokud mu to zdraví dovolí. O dva roky později po něm pojmenovali v tomto regionu dokonce ulici.

„Nemusíme si nic nalhávat. To, co Roger dokázal, a čeho dál dosahuje, je neuvěřitelné,“ pokračoval Weber. „Zdá se nám téměř přirozené, že tu světová hvězda jako Roger Federer hraje každý rok. Ale uvědomte si, že spousta stejně velkých turnajů tu šanci, mít ho ve své soutěži, nikdy nedostane.“

„Je výjimečné, že můžeme každý rok vidět Rogera v Halle. Naši diváci chtějí vidět atraktivní tenis a my jim ho chceme nabídnout,“ podotkl ředitel.

Zároveň však vyjádřil obavu, že blížící se konec kariéry Maestra, ač si to málo lidí chce připustit, je reálný. Nikdo neví, kdy se Federer rozhodne skončit. A stejně tak nikdo neví, jaký bude mít jeho konec vliv na turnaj v Halle.

Spousta diváků chodí do hlediště právě kvůli Federerovi, který zde získal devět titulů a k tomu další tři finále.

Turnaj, který se hraje od roku 1993, má většinu své historie spojené s Federerem. Co ale bude po něm? To Weberovi dělá oprávněné starosti.