Bartyová slaví premiérový grandslamový titul! Vondroušová recept nenašla

- Jan Vojkůvka

Očekávaný vrchol sobotního programu, kterým bylo finále ženské dvouhry na French Open, je u konce. Lépe nakonec vyšlo světové osmičce Ashleigh Bartyové. Ta dokázala Markétu Vondroušovou porazit ve dvou setech 6:1, 6:3 a finálovému střetnutí dominovala.

V úvodní sadě Vondroušová nedokázala udržet podání, ve druhém setu se zase naopak neprosadila na returnu a ráz hry určil hned začátek druhého dějství. Bartyová totiž prorazila Vondroušové podání hned v prvním gemu a výhodu brejku si dotáhla až do koncovky.

Bartyová, která se v pondělí stane světovou dvojkou, vybojovala premiérový grandslamový titul v kariéře.

Utkání jsme sledovali on-line

KONEC! Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 6:3
Nepovedený vstup do deváté hry dokázala česká hráčka rychle napravit a uhrála tři fiftýny v řadě. Pak ji ovšem začala Bartyová přehrávat a srovnala na shodu. Přes druhou shodu se Bartyová dokonce dostala k mečbolu a poté, co trefila pravou lajnu, jí Vondroušová defenzivním úderem nahrála na vítěznou smeč, kterou Ashleigh Bartyová zápas ukončila.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 5:3
Bartyová je jednu hru od zisku grandslamového titulu! Vondroušové nedala v osmé hře šanci a čistou hrou si podržela servis.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 4:3
Obě hráčky si nyní pravidelně drží podání. Série gemů, kdy se hrálo přes shody, je rovněž pryč. Vondroušová tak snižuje na 3:4, nutně však potřebuje uspět na returnu.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 4:2
Bartyová si vypracovala vedení 30:0 a pak otěže hry převzala Markéta. Dvakrát zahrála fantasticky, zejména při srovnání na 30 obě se blýskla precizní hrou u sítě. Vytěžit z toho však nakonec nic nedokázala, další dva míčky totiž už opět patřily Australance.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 3:2
Čistá hra Vondroušové. Přesně takový snadný gem české tenistce zatím chyběl a nelze nic jiného, než si přát, aby jí to dodalo sebevědomí do dalšího průběhu utkání.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 3:1
Bartyová si hladce podržela servis se ztrátou jen jednoho fiftýnu. Je pouhé tři gemy od zisku premiérového grandslamového titulu.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 2:1
Vondroušová proti brejkbolu zariskovala a trefila parádní eso na téčko. Znovu z toho tak byla tahanice přes shodu, a ne jen jednu. Po dalším odvráceném brejkbolu se Vondroušové podařilo poprvé v utkání udržet vlastní podání.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 2:0
Když se nedaří, tak se nedaří, musela si pomyslet Vondroušová, jež za stavu 15 obě minula smeč do autu. Proti dvěma gembolům Australanky ovšem zahrála výborně, včetně přesně umístěného lobu k základní čáry, díky němuž srovnala na shodu. Následovala dlouhá přetlačovaná přes čtyři shody, během nichž si Češka vypracovala i brejkbol. Nakonec to ovšem byla Bartyová, které se podařilo gem ukořistit.

BREJK! Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1, 1:0
Bartyová během prvního gemu druhé sady trefila dvakrát těsně lajnu. Vondroušové se to moc nezdálo a dvakrát nechala umpirovou rozhodčí přijít zkontrolovat stopu. Při Australance však stálo štěstí a povedlo se jí dotáhnout gem ke shodě. Přes tu si vypracovala brejkbol a znovu prorazila české hráčce podání.

SET! Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 6:1
Australská tenista vstoupila do sedmé hry ztrátou úvodního fiftýnu. Následně si ale s přehledem dokráčela pro dva setboly. Proti prvnímu trefila Vondroušová nádherný forhend podél lajny do levého růžku a ukázala svůj potenciál ve finále. Bartyová ovšem následně první set uzavřela.

BREJK! Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 5:1
Po vydřeném brejku se Vondroušová dostala do obrovských problémů. Česká hráčka čelila stavu 0:40 a třem brejkbolům. V kritický okamžik zabrala a přinutila soupeřku k chybám, díky kterým srovnala na shodu. Čtvrtý brejkbol však už neodvrátila...

BREJK! Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 4:1
Čtvrtý gem ukázal, že se Vondroušová, přes slabší začátek, začíná trochu dostávat do zápasu. Na returnu se jí povedlo poprvé trochu víc zatlačit na Bartyovou a hned z toho byl brejkbol. Bartyová ho sice smazala, ale Vondroušová přitápěla dál pod kotlem a v pořadí třetí brejkbol už využila!

BREJK! Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 4:0
Markétu na začátku utkání trochu sžírá nervozita. V první výměně zahrála kraťas, který Bartyová doběhla, v další výměně trefila u sítě pásku... Pak se konečně oklepala a začala alespoň trochu předvádět svou hru. Rozjetá Bartyová ale je do své soupeřky zakousnuta a postupně si od stavu 30 obě vypracovala tři brejkboly. Ten poslední také využila.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 3:0
Bartyová čistou hrou potvrzuje brejk. Znovu si Australanka pomohla esem a prozatím je to trochu jednostranná záležitost. Podobně už v pátek vletěla do zápasu s Američankou Anisimovovou.

BREJK! Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 2:0
Česká tenistka se při svém prvním podání ve finále dostala do velkých nepříjemností. Soupeřku, i kvůli dvojchybě, pustila ke dvěma brejkbolům. První Vondroušová odvrátila, při druhém však zahrála nevynucenou chybu a o podání přišla.

Ashleigh Bartyová (AUS) – Markéta Vondroušová 1:0
Bartyová vstoupila do utkání na servisu. První dva fiftýny připadly na její konto, poté se poprvé prosadila Markéta. Nakonec to však žádné drama nebylo, Australanka si vypracovala dva gemboly a zakončila esem.