Žena, jež na Vondroušovou umí. Bude to největší výzva, upozorňuje Bartyová před bitvou debutantek

- Jan Vojkůvka

Dvakrát se Ashleigh Bartyová s Markétou Vondroušovou utkala, dvakrát ji bez ztráty setu porazila. Ráda by svou vítěznou šňůru prodloužila i na Roland Garros. Moc dobře však ví, že pozice obou hráček se oproti předchozím střetnutím dost změnila. „Bude to pravděpodobně největší výzva ze všech,“ upozornila.

Bartyovou i Vondroušovou čeká v sobotu premiérové grandslamové finále. A českou hráčku na turnaji čeká už druhá tenistka, se kterou nemá zrovna lichotivou bilanci. Chorvatku Martičovou po čtyřech porážkách zdolala, na řadě je Bartyová.

„Celou sezonu má úžasnou bilanci a je po celý rok velmi, velmi konzistentní,“ vysekla své soupeřce Bartyová poklonu. „Na antuce se navíc cítí asi ještě komfortněji než na ostatních površích,“ podotkla.

Ale není to jen Vondroušová, kdo prožívá úchvatnou sezonu. Bartyová ji zahájila postupem do finále v Sydney a čtvrtfinále v Melbourne (na obou turnajích ji porazila Petra Kvitová). Dosavadním vrcholem pak byl titul na WTA Premier Mandatory v Miami, kde Kvitové předchozí porážky vrátila a ve finále zdolala i Karolínu Plíškovou.

Ani na antuce nehrála špatně, po čtvrtfinále v Madridu a osmifinále v Římě však přichází vrchol kariéry. Finále grandslamového turnaje.

„Hrála jsem s ní dvakrát, jednou na trávě a jednou na betonu,“ řekla k Bartyové Vondroušová. „Na antuce to bude něco nového. A těžkého. Je už členkou první desítky a hraje úžasný tenis. Snaží se hrát pestře, stejně jako já, takže by to mohl být zajímavý zápas.“

S tím souhlasí i světová osmička z Austrálie. „Bude to pro obě vzrušující zápas.“

„(Markéta) má rozmanitou hru a schopnost hrát míč po celém dvorci. Taky se skvěle pohybuje,“ vypočítala silné stránky Vondroušové. „Musím se hlavně dostat ke své hře, co nejvíc to půjde. Vím, že někdy nebudu mít zrovna pod kontrolou to, co ona s míčkem dokáže zahrát,“ dodala Bartyová.