Náctiletá v honbě za legendou. Vondroušová se může vyrovnat Mandlíkové

- Jan Vojkůvka

České tenistky dozrávají později. To je roky ověřený fakt, který však má i své výjimky. Jednou z nich je Markéta Vondroušová, která ještě coby náctiletá šplhá žebříčkem WTA mezi elitu a má na dosah úspěch, který se nepovede zrovna každému. V sobotu se ve finále Roland Garros pokusí stát druhou nejmladší českou grandslamovou šampionkou.

Vondroušová prosvištěla pavoukem letošního Roland Garros až do finále bez ztráty setu. Její fantastické výkony jí zajistily posun přinejmenším na 16. místo světa a také šanci zabojovat o titul z turnaje velké čtyřky.

To vše v pouhých 19 letech. Svých dvacetin dovrší mladičká česká hvězda až ke konci června. Má tak příležitost dosáhnout něčeho, co se před ní povedlo jen jedné české tenistce.

Tou byla Hana Mandlíková, která dokonce ve svých 18 letech byla ve finále US Open a stala se také vítězkou Australian Open v roce 1980 (tehdy se hrálo na přelomu prosince 1980 a ledna 1981). Aby toho nebylo málo, Mandlíková poté v 19 letech slavila titul na Roland Garros a postup do finále Wimbledonu.

Český tenis ve své historii nemá další grandslamovou vítězku, která by dosáhla na triumf ještě jako náctiletá. Martina Navrátilová se sice dostala v 18 letech do finále Australian Open a Roland Garros, ale tituly, tehdy ještě v barvách Československa, nevybojovala.

V 19 letech dokráčela do finále také Helena Suková na Australian Open, ale po dramatické bitvě s Chris Evertovou prohrála.

Vondroušová, tři týdny před svými dvacetinami, se stala čtvrtou nejmladší českou finalistkou na grandslamovém turnaji. A může se stát druhou nejmladší českou šampionkou. Aby toho dosáhla, a podobně jako Hana Mandlíková triumfovala ještě náctiletá, potřebuje v sobotním finále poprvé v kariéře porazit Australanku Ashleigh Bartyovou.

Finále začíná na kurtu Philippa Chatriera v 15 hodin.