Úder turnaje! Vondroušová zlomila odpor soupeřky fenomenálním prohozem

- Jan Vojkůvka

Byl to jeden z klíčových okamžiků semifinále. Markéta Vondroušová vedla v tiebreaku druhé sady 4:2 a byla na returnu. Johanna Kontaová dostala křižným úderem českou tenistku pod tlak... Pak to ale přišlo. Fenomenálním prohozem, který se snesl na bližší roh dvorce, soupeřce „zlomila v utkání vaz“.

Je obrovský rozdíl, jestli ve zkrácené hře máte výhodu jednoho nebo dvou mini-brejků. Už jen v tom, že při dvou vlastních podáních můžete zápas zakončit. I proto byla sedmá výměna tiebreaku natolik důležitá.

Markéta ovšem tíhu okamžiku zvládla. Zahrála dost možná nejlepší úder celého ročníku pařížského grandslamu. A na tváři jí hrál široký úsměv. „Říkala jsem si, že to byl pěkný úder,“ usmívala se česká hráčka na tiskové konferenci. „Snažím se zůstat vždy pozitivní a užívat si zápasy. Nechci se moc stresovat,“ uvedla k tomu, jak dokázala v těžké situaci vyslat na druhou stranu sítě nechytatelný prohoz.

Kontaovou tento úder zlomil. Prohrávala 2:5, musela jít na dva returny... A klást odpor už nedokázala. Prohrála 5:7, 6:7.

„Skvěle čte hru, takže je schopná vrátit spoustu míčků. Navíc je levačka, což jí dává další možnosti k pestré hře, se kterou ty míčky vrací,“ vysekla jí poklonu Kontaová.

Na parádní prohoz Vondroušové je zkrátka radost se dívat. Co vymyslí v sobotním finále proti Australance Ashleigh Bartyové?