Podvanácté ve finále! Nadal nedal Federerovi šanci, bude hájit nebývalou bilanci

- Jan Vojkůvka

Ač nepatřila letošní antuková sezona v kariéře Rafaela Nadala ani zdaleka k nejlepším, na královské půdě v Paříži už zase dominuje. Jeho sílu poznal i navrátilec na antukový grandslam Roger Federer, který španělského favorita zastavit nedokázal a prohrál 3:6, 4:6, 2:6.

Nadal v utkání vytvářel na Federera souvislý tlak a potvrdil, že dvorec Philippa Chatriera je jeho „domácí“ půdou. Za celý zápas pustil Švýcara pouze jednou do výhody brejku, kterou ale dokázal okamžitě zase smazat.

V prvním setu sice hned v úvodní hře čelil brejkbolu, ale Federer možnosti snového začátku nevyužil a naopak sám velmi rychle prohrával 0:3. V úvodním dějství se sice ještě vrátil do hry, dokonce si připsal rebrejk, ale v šesté hře přes šest shod ztratil podání znovu a s výsledkem už pohnout nedokázal.

Na začátku druhé sady přišel okamžik, kdy mohl Federer přeci jen svého soka začít přehrávat a dokonce se po brejku dostal do vedení 2:0. Španělský favorit ovšem okamžitým rebrejkem sebral Federerovi vítr z plachet a po sérii gemů, ve kterých si oba tenisté drželi podání, prorazil soupeřův servis v deváté hře a set dopodával čistou hrou.

V rozhodujícícm setu pak Nadal od stavu 0:1 vyhrál pět her v řadě a utkání dovedl do vítězného konce v osmém gemu.

Španělský antukář, který v této sezoně získal zatím „jen“ jeden titul v Římě, postoupil už do svého dvanáctého finále na Roland Garros. V utkání o titul, které se bude hrát v neděli, navíc bude hájit neskutečnou finálovou bilanci. V předchozích 11 zápasech totiž nenašel přemožitele a kdykoliv prošel v Paříži až do posledního utkání turnaje, odjížděl s trofejí pro vítěze.

O dvanáctý titul z dvanáctého finále si zahraje proti vítězi zápasu mezi Novakem Djokovičem a Dominicem Thiemem.