Vondroušové nedochází, co se děje. Připadám si jako na béčkovém turnaji, směje se

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Tenisová pohádka o Markétě Vondroušové nekončí! Česká tenistka v semifinále Roland Garros odolala agresivní hře Johanny Kontaové a po vítězství 7:5, 7:6(2) si zahraje o titul z pařížského grandslamu! V cestě už jí stojí jen Ashleigh Bartyová.

Atmosféra na kurtu se zdála odpovídat spíše úvodní fázi turnaje. Z pěti tisíc míst na kurtu Suzanne Lenglenové v areálu Rolanda Garrose jich byla přibližně polovina prázdná. Publikum nebouřilo, spíše se skrývalo před studeným větrem a více či méně silným deštěm. Uprostřed všeho Markéta Vondroušová otočila průběh obou setů a v semifinále Roland Garros porazila 7:5 a 7:6(2) Johannu Kontaovou.

„Už dřív během turnaje jsem cítila, že hraju dobře. Ale tohle je grandslam, nejvýznamnější turnaj na světě. Hrát dobře většinou nestačí. Přijde mi neskutečné, že jsem tady ještě neprohrála set,“ nechápala na tiskové konferenci senzační finalistka Vondroušová.

Devatenáctiletá česká tenistka rozhodla symbolicky nechytatelným kraťasem. Tedy úderem, kterým si pomáhá při celém pařížském tažení. Ještě před mečbolem v tiebreaku za stavu 4:2 vykouzlila jeden z úderů turnaje, když forhendem ze samého konce kurtu prohodila bezmocnou Britku.

„Jsem moc ráda za svůj výkon z tiebreaku. Minulý zápas jsem při svém mečbolu zahrála dvojchybu a teď jsem si říkala, že je to tady zase. Jsem na sebe pyšná, že jsem vydržela,“ těšilo tenistku ze Sokolova, jejíž tým se v dějišti turnaje nápadně rozrůstá.

„Mám tady zatím jen trenéra Herňu, manažera Koukyho a přítele. Děda už přijel dneska. Na finále dorazí mamka, táta, kondiční trenér Michal Vágner i pan Hřebec. Ten mi řekl, že přijede jedině na finále. Tak jsem mu hned napsala, ať přiletí,“ vyjmenovala své nejbližší grandslamová finalistka.

Takové pojmenování zní skutečně krásně. Přináší s sebou i nebývalou pozornost. „Otevřu internet a všude jsem já. Už mi to přijde docela hrozné. Fakt mi ani moc nedochází, co se děje,“ diví se Vondroušová, jež má stále dostatek sil potřebných na poslední krok.

„Přijde mi, že jsem v tranzu. Slezu z kurtu a nevím, co se stalo. Vlastně i teď. Jen sedím a koukám. Fakt mi to nedochází. Pořád si říkám, že nehraju grandslamové finále, ale nějaký béčkový turnaj v Česku,“ směje se pařížská princezna Markéta, jíž k postupu mezi jinými gratulovala i Barbora Strýcová. „Volala mi. Byla nadšená, křičela.“

K tomu, aby se z princezny stala královnou, jí chybí jediné: porazit v sobotním finále začínajícím v 15 hodin Ashleigh Bartyovou. Pak by pohádka měla šťastný konec.