Roland Garros: Thiem s Djokovičem neztratili ani set, Anisimovová senzačně vyřadila obhájkyni titulu!

- Jan Havlovic

Pavouk singlu žen na letošním Roland Garros zná kompletní obsazení semifinálových dvojic. Markétu Vondroušovou a Johannu Kontaovou doplnily Australanka Bartyová a také senzačně sedmnáctiletá Amanda Anisimovová, která vyřadila obhájkyni titulu Rumunku Halepovou. Odpoledne přišli na řadu muži – Novak Djokovič znovu neztratil ani set a postoupil přes Alexandera Zvereva do semifinále. V něm narazí na Dominica Thiema, který si rovněž ve třech setech poradil s Karenem Chačanovem. V akci byli také čeští junioři. Jonáš Forejtek nezvládl třísetovou bitvu s Italem Cobollim a s pařížskou juniorkou se loučí v osmifinále. Andrew Paulson naopak zvládl osmifinále ve čtyřhře a společně s Ukrajincem Vanshelboimem postupují mezi osm nejlepších párů turnaje.

Forejtek dohrál v osmifinále (4:6, 6:3, 2:6)
Jonáš Forejtek se loučí s pařížskou juniorkou v singlové části v osmifinále. Druhý nasazený hráč nestačil ve čtvrtečním dopoledním duelu na Itala Flavia Cobolliho, kterému podlehl po bezmála dvou hodinách po setech 4:6, 6:3 a 2:6. Sedmnáctiletý tenista se se dokázal po nepovedeném úvodním prvním setu vrátit do zápasu, když si vynutil rozhodující sadu. V té ale svěřenec trenéra Jana Mertla ztratil dvakrát podání a poté nevyužil dva brejkboly při podání soupeře. Forejtek se tak loučí v osmifinále.

„Dneska jsem hrál hrozně, nešlo mi vůbec nic. Dělal jsem moc chyb a špatně jsem podával. Včera jsme kvůli dešti nehráli, pauza mi nesedla. Celou dobu jsme čekali na kurtech, organizátoři posouvali start jen po půl hodině,“ uvedl Forejtek, který přitom svého italského protivníka před dvěma týdny porazil 6:2 a 6:0.

„Soupeř byl nepříjemný, dost se povzbuzoval. Když jsem vedl 1:0 ve třetím setu, zavolal si fyzioterapeuta. Vypadl jsem z tempa. On pak vyhrál pět her v řadě, dokonce si obvaz sundal. Nejspíš mu nic nebylo, ale takticky to udělal dobře,“ dodal sklesle třetí tenista juniorského žebříčku.

Paulson postupuje ve čtyřhře do čtvrtfinále (6:2, 7:5)
Andrew Paulson zůtává posledním českým zástupcem v rámci juniorky na letošním French Open. Sedmnáctiletý český tenista společně s Ukrajincem Ericem Vanshelboim si poradili ve čtvrtečním duelu čtyřhry s párem Anselmo, Pourroy za 63 minut hry po setech 6:2 a 7:5. Česko-ukrajinská dvojice tak míří do čtvrtfinále, ve kterém vyzve domácí pár Cazaux, Mayot.

Thiem třetím semifinalistou (6:2, 6:4, 6:2)
Dominic Thiem (4.) se stal třetím semifinalistou mužského pavouka dvouhry na letošním French Open. Pětadvacetiletý Rakušan si ve čtvrtfinálovém zápase poradil s Rusem Karenem Chačanovem (11.), kterého porazil za necelé dvě hodiny po setech 6:2, 6:4 a 6:2. Světová čtyřka se na Roland Garros probojovala mezi nejlepší čtyřku již počtvrté v řadě a je na nejlepší cestě k obhajobě loňské finálové účasti. Thiema čeká v boji o finále světová jednička Srb Novak Djokovič.

Djokovič neztratil set ani ve čtvrtfinále (7:5, 6:2, 6:2)
Novak Djokovič (1.) pokračuje na Roland Garros ve vynikajících výkonech! Světová jednička neztratila set ani ve čtvrtfinále proti Alexanderu Zverevovi (5.), když neměckého tenistu porazila za dvě hodiny boje po setech 7:5, 6:2, 6:2. Djokovič dal tak v Paříži zapomenout na dva poslední čtvrtfinálové nezdary a po třech letech se na Roland Garros probojoval do semifinále. Dvaatřicetiletého Srba čeká v boji o finále Rakušan Dominic Thiem.

Po necelých osmi letech se na grandslamovém turnaji stalo, že do semifinále postoupili aktuálně čtyři nejlepší tenisté podle žebříčku ATP. Kromě Novaka Djokoviče (1.) a Dominica Thiema (4.) jsou v semifinále také Rafael Nadal (2.) a Roger Federer (3.). 

Anisimovová senzačně vyřadila Halepovou (6:2, 7:5)
Senzační jízda teprve sedmnáctileté Američanky Amandy Anisimovové (51.) letošním French Open pokračuje! Mladička tenistka si ve čtvrtečním čtvrtfinálovém duelu vyšlápla na úřadující šampionku Simonu Halepovou (3.), kterou porazila za 70 minut po setech 6:2 a 6:4. Anisimovová si zahraje grandslamové semifinále poprvé v kariéře, když jejím dosavadním maximem na turnajích velké čtyřky byla osmifinálová účast na letošním Australian Open.

„Je to šílené, výsledku stále nevěřím. Jen příležitost hrát proti Simoně je skvělá. Když jsem se blížila vítězství, začala jsem být nervózní. Stále se mi ale dařilo hrát takový tenis, jaký jsem chtěla. Nikdy nezpochybňuji své schopnosti, dnes se to ukázalo,“ těšilo sedmnáctiletou Anisimovovou, jež si v Paříži zahrála před třemi lety finále juniorské dvouhry. 

Poslední semifinalistkou Bartyová (6:3, 7:5)
Ženská část pavouka na letošním French Open zná kompletní obsazení semifinálových dvojic! Poslední semifinalistkou se stala Australanka Ashleigh Bartyová (8.), která si ve čtvrtečním čtvrtfinálovém zápase poradila s Američankou Madison Keysovou (14.) za 70 minut po setech 6:3 a 7:5. Australská jednička si zahraje na grandslamu vůbec poprvé v semifinále, její další soupeřkou bude teprve sedmnáctiletá Amanda Anisimovová.

Kurt Philippa Chatriera
Simona Halepová (ROU)[3] – Amanda Anisimovová (USA) 2:6, 4:6
Novak Djokovič (SRB)[1] – Alexander Zverev (GER)[5] 7:5, 6:2, 6:2
Chardy, Martin (oba FRA) – Cabal, Farah (oba COL) [3] 7:5, 6:4

Kurt Suzanne Lenglenové
Madison Keysová (USA)[14] – Ashleigh Bartyová (AUS)[8] 3:6, 5:7
Dominic Thiem (AUT)[4] – Karen Chačanov (RUS)[10] 6:2, 6:4, 6:2
Krawietz, Mies (oba GER) – Pella, Schwartzman (oba ARG) 7:5, 6:3

Kurt Simonne Mathieuové
Melicharová (USA), Soares (BRA)[1] – L. Čchan (TPE), Dodig (CRO) 2:6, 1:6
Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR)[6] – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 7:5, 6:2

Kurt č. 1
N. Kičenoková (UKR), Kúreší (PAK) – Dabrowská (CAN), M. Pavič (CRO)[2] 7:6(4), 1:6, 8:10

Kurt č. 12
Anselmo, Pourroy (oba FRA) – PAULSON, Vanshelboim (UKR) 2:6, 5:7

Kurt č.11
Flavio Cobolli (ITA) – JONÁŠ FOREJTEK [2] 6:4, 3:6, 6:2