Markéta má talent od boha, přiznává Hernych. V čem je podobná Nadalovi?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Jan Hernych toho s Markétou Vondroušovou zažil za necelý rok opravdu hodně. Nejprve zranění, předčasný konec sezóny a opatrný úvod letošního roku, posléze fenomenální jízdu přes velkolepá vítězství nad Simonou Halepovou až k semifinále Roland Garros. Pařížská pohádka přitom ještě neskončila.

Loni na konci července se Markéta Vondroušová a Jan Hernych domluvili na spolupráci, která naplno začala po zářijovém US Open. Kdo by si byl pomyslel, co se v následujících měsících stane. „Herňova“ svěřenkyně, jak se projevem mírnému kouči přezdívá, si v úterý připsala premiérové vítězství nad Petrou Martičovou ve čtvrtfinále Roland Garros.

„Prožíval jsem to hodně, hlavně ke konci, kdy to bylo hodně nervózní. Vyhrát mohla i Martičová. Zjišťuju, že takové zápasy jsou pro trenéra hodně náročné,“ přiznává Hernych, řadící se spíše mezi trenérské nováčky.

Nervozitě své svěřenkyně, která při vlastním mečbolu zahrála jasnou dvojchybu, se nediví. „Vzhledem k atmosféře na kurtu by nebylo normální, aby to na někoho nedolehlo. Tím si člověk musí projít a vyrovnat se s tím,“ uvědomuje si devětatřicetiletý trenér, kterému nemožnost koučování na kurtu během grandslamů nevadí.

„Markéta si poradí sama, umí volit taktiku. Opravdu dobře vidí hru a čte soupeřky. Má trošku podobnou hru jako Nadal, její křížný forhend je pro soupeřky nepříjemný, získává jím spoustu bodů,“ pochvaluje si Hernych, přičemž vyzdvihuje i vynikající pohyb devatenáctileté tenistky ze Sokolova. „V tomhle je talent od boha,“ dodává.

„Herňova“ Vondroušová zkusí v semifinále vyzrát na rozjetou Johannu Kontaovou, která svou agresivní hrou často nepustí své protivnice do hry.

„Podívám se na video ze vzájemného zápasu v Římě (Vondroušová tam prohrála ve čtvrtfinále 3:6, 6:3 a 1:6; pozn. red.). Kontaová hraje hodně rychle, velmi dobře servíruje a tlačí hned z returnu. Diktuje tempo hry a dostává soupeřky pod tlak,“ upozorňuje kouč, jenž společně s Vondroušovou během deštivé středy ještě před obědem potrénoval.

„Byl to klasický lehčí trénink. Možná si ještě zacvičí, ale bude to taková pohodička. Jsme rádi, že jsme to stihli před deštěm. Začínali jsme v 11 hodin, pršet mělo už od 11:05. Ale na předpovědi se nedá vůbec spolehnout. Když toto napíšou, je jasné, že to nebude pravda,“ komentuje s úsměvem Hernych.

Vondroušová má po úspěšném úterním čtvrtfinále dokonce dva volné dny, její semifinále proti Kontaové pořadatelé kvůli změnám v programu způsobených deštěm přesunuli na pátek. Čím si tým devatenáctileté české tenistky krátí volné chvíle mezi tréninky a zápasy?

„Hodně sledujeme výsledky i zápasy včetně juniorů. Byli jsme se podívat na Jonáše Forejtka a na Martina Damma. U hotelu máme jednu oblíbenou asijskou restauraci, chodíme tam často. Možná je to tím, že je nejblíž,“ uzavírá trenér zázračné Markéty.