Neodvedla jsi dobrý výkon! Američanku v Paříži potrestali za nedostatečnou snahu

- Jan Vojkůvka

Cesta Američanky Anny Tatishviliové do Paříže se příliš nevyplatila. Bývalá 50. hráčka světa sice od října 2017 neodehrála žádný zápas, ale přesto se přihlásila s chráněným žebříčkem na Roland Garros. Za účast v prvním kole měla obdržet šek na 46 tisíc eur, jenže stejnou částkou byla potrestána Mezinárodní tenisovou federací za nedostatečnou snahu v utkání s Marií Sakkariovou.

Tatishviliovou potrestala ITF po zhodnocení jejího výkonu z prvního kola antukového grandslamu. V něm Američanka prohrála s Řekyní Sakkariovou za pouhých 55 minut 0:6 a 1:6 a její odvedený výkon se nelíbil zástupcům světového tenisu.

Trest ve výši 46 tisíc eur, tedy kompletní prize money za účast v prvním kole, vyfasovala za neodpovídající profesionální výkon, když podle ITF neodvedla ze sebe to nejlepší, čeho byla schopna.

Tatishviliová, jež rok a půl nehrála, vyhrála pouze 33 % výměn přes první podání a přes druhý servis měla dokonce jen 23% úspěšnost.

Na Tatishviliovou bylo uplatněno pravidlo, které má zamezit startu zraněných tenistů v úvodním kole hlavních soutěží na grandslamu.

Tatishviliová má za sebou tři operace kotníku a zdravotní patálie ji vyřadily už v říjnu 2017. Od té doby devětadvacetiletá tenistka nehrála a je vysoce pravděpodobné, že chtěla využít svého chráněného žebříčku, který jí vyprší už 24. června.

Tahle cesta se jí však nakonec nevyplatila.

V galerii se můžete podívat na seznam udělených pokut na letošním Roland Garros.


Galerie