Silné emoce. Aura na kurtu. Nedokážu to vysvětlit, žasl Tsitsipas po epické bitvě

- Radek Štohl

Závěr prvního týdne Roland Garros přinesl pozoruhodnou podívanou. Kurt Suzanne Lenglenové byl v neděli odpoledne svědkem úchvatného klání mezi Stanem Wawrinkou a Stefanosem Tsitsipasem, jejichž boj trval téměř pět a čtvrt hodiny. Wawrinka skolil Tsitsipase 8:6 v pátém setu, přičemž řecký mladík po prohře uvedl, že na kurtu "cítil auru".

O výjimečnosti a vyrovnanosti zápasu vypovídá hned několik ukazatelů. Podíváme-li se například na zisk míčků, tak na straně Wawrinka dospějeme k číslu 194, jeho soupeř urval o jednu výměnu navíc. Co se týče vítězných úderů, tak naopak Švýcar jich měl na kontě 62, zatímco Tsitsipas 61.

Sama za sebe hovoří také délka samotného klání. Tenisté na kurtu strávili pět hodin a devět minut, což se v historii zdejšího turnaje událo jen ve třech dalších případech. Není se také co divit, když duel, který začínal krátce před čtvrt na tři a končil po čtvrt na osm, skončil těsnou výhrou čtyřiadvacátého nasazeného Wawrinky 7:6(6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6.

Duel třetího kola byl napínavý již od úvodního setu, v němž i zásluhou odvráceného setbolu uspěl Wawrinka. V následující sadě ovšem zkušenější hráč tahal za kratší konec a ačkoliv dvakrát stáhl brejk soupeře a za stavu 4:5 odvrátil pět setbolů, po dvou a čtvrt hodinách byl stav zápasu 1:1 na sety.

Následující dvě sady měli hráči problémy s proměňováním brejkbolů, přesto byla k vidění čtyři ztracená podání, z čehož v každém dějství těžili oba tenisté. O čtvrtfinalistovi tak musel rozhodnout poslední set.

V něm se odehrály tři velmi dlouhé gemy, všechny z nich při servisu Wawrinky. Švýcar v první, páté a jedenácté hře odvrátil celkem osm brejkbolů, aby sám za stavu 7:6 na returnu udeřil při druhém nabídnutém mečbolu. 

Smutným hrdinou se tak stal dvacetiletý Tsitsipas, který v utkání neproměnil hned dvaadvacet brejkbolů. Nejen to ho vedlo k vyjádření na sociálních sítích. „Dnes jsem cítil něco, co nedokážu přesně vysvětlit. Poprvé během dvaceti let jsem cítil "auru". Bylo to jiné než v dalších zápasech a momentech na tenisových kurtech," rozepsal se mladý řecký tenista a zároveň se poklonil svému soupeři.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Today I felt something that I can’t really explain. Today was the first time in my entire life, in my twenty years of existence that I felt that “aura”, the real definition of the word, competition. Not any kind of competition though, it felt different than any other time, any other battle, any other moment on the tennis court. There is something about today that I won’t be able to explain. It’s a feeling that makes me appreciate the sport that I chose to pursue in my life as a career. The bitter taste of that loss is something unexplainable. @stanwawrinka85 makes our sport real and pragmatic. It’s something that’s rare to find in the world that we are at. It’s something unique. There is loads of charm and charisma to it. We both struggled, we both went beyond our limits, we both experienced luck and our destiny was drawn on that Parisian court after five hours of physical and mental suffering. I really don’t know if what I feel right now is positive or negative. There is no bipolar effect to it. Today I learned something that no school, no classroom, no teacher would be able to teach. It’s called, living life!

Příspěvek sdílený Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98),Čen 2, 2019 v 2:19 PDT

„Stan Wawrinka dělá náš sport skutečným a pragmatickým. Je to něco, co v tomto světě najdete jen zřídka. je to něco unikátního," pokračoval Tsitsipas, přičemž mluvil také o samotném zápase. 

„Oba jsme se potýkali s problémy, oba jsme šli za své limity. Skutečně nevím, zda v této chvíli mám být pozitivní nebo negativní. Naučil jsem se však něco, co se nejde naučit ve škole, ve třídě a co vás také nenaučí žádný učitel. Nazývá se to život!" dodal šestý hráč žebříčku.

Neméně emotivní chvíle prožíval také vítěz utkání. Wawrinka se předloni podrobil operaci kolene, po předčasném ukončení sezóny se minulou sezónu trápil. Jen dvakrát vyhrál tři zápasy v řadě a dosáhl pouhých dvou semifinále. Pro takové okamžiky, které se udály v neděli, se však nevzdával. A vyplatilo se.

„Právě kvůli tomuto jsem trénoval, abych byl zpátky. Hrát před takovým publikem, ve skvělé atmosféře, pětisetový zápas na grandslamu. Přesně to byl důvod, proč jsem se po operaci vracel. Jelikož si užívám tenis před lidmi, užívám si ho na největších turnajích světa. Bylo to velmi speciální," nechal se slyšet na tiskové konferenci.

Speciální bude pro Wawrinku také další zápas. O čtvrté semifinále na Roland Garros se čtyřiatřicetiletý tenista utká s Rogerem Federerem. Uvidí druhý grandslam sezóny další velký příběh?