WTA

S vědomím úspěchů, kterých jsem zde dosáhla, se mi hraje ještě lépe, přiznala Kvitová po postupu v New Havenu

- Filip Lefenda

Zaútočí Petra Kvitová v oblíbeném New Havenu na třetí triumf v řadě? Po hladkém vítězství nad Jekatěrinou Makarovovou je tomuto cíli opět o něco blíže. S Ruskou se šestadvacetiletá hráčka letos utkala již počtvrté. A zatímco v předchozích případech byly zápasy dlouhé a vyrovnané, tentokrát bylo za hodinu hotovo. Češka v přístavním městě do semifinále proti Radwaňské doslova prolétla.

„Možná mi pomohl kurt, možná jsem byla připravenější, nevím. Věděla jsem ale, že se musím opravdu soustředit na každý míč,“ přemýšlela po vítězném utkání nahlas česká hráčka, která ruskou soupeřku zdolala na stejném turnaji i před dvěma lety. Tenkrát to stihla dokonce za 48 minut.

„Myslím, že jsem byla lepší hráčkou. Dobře jsem servírovala, což mi hrozně pomohlo. Pár předchozích utkání, které jsme spolu s Jekatěrinou letos odehrály, bylo nevyzpytatelných. V každém z nich jsem měla šanci vyhrát, s výjimkou toho olympijského jsem to ale nedokázala. Dnes jsem opět odehrála dobrý zápas,“ vyjádřila pochopitelnou spokojenost se svým výkonem bílovecká rodačka. 

Ta se v úvodní sadě dostala k prvnímu brejku za stavu 3:2. Tato krádež servisu se nakonec ukázala býti rozhodující, neboť se již žádná další nezrodila a set tak skončil výsledkem 6:3. Druhé dějství odstartovala Makarovová vyhraným gemem při podání, poté ale prohrála šest her v řadě a musela se tak sklonit před schopnostmi své soupeřky, která v utkání čelila pouhým dvěma brejkbolům, přičemž je v obou případech dokázala odvrátit.

Kvitové se v New Havenu skutečně daří. V posledních třech letech zde hrála finále. V roce 2013 jí to v bitvě o trofej proti Rumunce Halepové ještě nevyšlo, o rok později už si ale proti Rybárikové ze Slovenska spravila chuť. Vloni pak ve finále zdolala svou krajanku a kamarádku Lucii Šafářovou, z čehož vyplývá, že letos může na tomto přípravném podniku před posledním grandslamem sezóny zaútočit na pomyslný hattrick. „Těžko říci, čím to je. Vždy se sem těším. Cítím se uvolněně. Máme zde již své oblíbené typy restaurací a obchůdek, do kterého si chodíme každé ráno pro snídani. Vše je poblíž, do deseti minut,“ hledala další možné faktory jejího zdejšího úspěchu čerstvá bronzová medailistka z olympijských her a majitelka dvou wimbledonských titulů.

Tu nyní čeká souboj s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, která si semifinále turnaje WTA zahraje po čtyřech měsících. Ačkoliv je soupeřka světovou čtyřkou, věří se v tomto souboji spíše české "patnáctce", která si turnaj užívá. „Vše je tak snadné. I na kurtu. Samozřejmě – s vědomím úspěchů, kterých jsem zde dosáhla, se mi hraje ještě lépe,“ dodala na závěr.