Češi v akci: Kvitová podlehla Radwaňské a v New Havenu titul neobhájí

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Petra Kvitová končí na turnaji v New Havenu těsně před finálovými branami. V nočním semifinále nestačila na Polku Agnieszku Radwaňskou a podlehla hladce dvakrát 1:6. Aktuální česká dvojka tak přišla o možnost zahrát si na svém oblíbeném turnaji popáté v řadě finále

Trojnásobná šampiónka Connecticut Open Petra Kvitová si v noci na sobotu vybrala slabší chvilku, když proti Polce Agnieszce Radwańské v semifinále turnaje prohrála pouze dva gemy a po výsledku dvakrát 1:6 tak může zapomenout na obhajobu titulů z posledních dvou let.

Aktuální česká dvojka nezvládla začátek zápasu a to jakoby se odrazilo na zbývajícím průběu celého zápasu. Kvitová po boji ztratila hned svůj úvodní servis ve druhé hře, když sice odvrátila dva brejkboly, jenže napotřetí již na svou polskou soupeřku nestačila. Radwaňskou vybojovaný gem povzbudil a následně brala další tři hry v řadě a utrhla se do vedení 5:0! Češka v šesté hře alespoň odvrátila hrozbu "kanára", nicméně hned poté Polka úspšně doservírovala úvodní sadu do vítězného konce.

Ani začátek druhého setu nebyl pro Kvitovou ideální. V úvodním gemu znovu přišla o podání, vzápětí sice mohla oplácet stejnou mincí, jenže svůj jediný brejkbol během celého zápasiu proměnit nedokázala. Polka vzápětí čistou hrou znovu okradla Kvitovou o podání a směřovala k jasné výhře. Po výsledku dvakrát 6:1 tak Radwaňská porazila českou tenistku potřetí za sebou a snížila skóre vzájemných zápasu na 5:6. ve finále turnaje si aktuální světová čtyřka zahraje s Jelenovou Svitolinovou.

Další čeští zástupci se mimo kvalifikaci US Open představí na turnajích kategorie ITF. V rakouském Poertschachu se Petr Michnev úspěšně popral s nejvýše nasazeným Italem Violou, kterého přehrál relativně snadno 6:3 a 6:0.

Šarm aš-Šajch uvidí ryze české semifinále! Jistotu jednoho místa ve finále vybojovali druhý nasazený Michal Konečný a osmý nasazený Marek Jaloviec. Zatímco Konečný si poradil se sedmičkou turnaje Eharou z Japonska 6:0, 6:3, tak Jaloviec přehrál portugalského kvalifikanta Semeda 6:4, 6:0. Oba duely trvaly shodně jen 59 minut.

V ryze českou záležitost se proměnila "desítka" v chorvatském Čakovci. Oba semifinálové duely totiž měly kompletní české zastoupení. První finalistkou se stala první nasazená Magdalena Pantůčková, která přehrála 7:6, 6:2 Moniku Kilnarovou. Naopak překvapením skončil zápas trojky turnaje, Diany Šumové, s Gabrielou Horáčkovou. Šumová po prohrané první sadě měla druhé dějství pevně v rukou a vedla už 4:1, jenže Horáčková se dvěma brejky sama dostala do vedení 5:4 a ač nedopodávala, přes další brejk si nakonec došla pro vítězství 7:5 a postup do vůbec prvního finále na okruhu ITF v kariéře!

Už do semifinále v rakouském Poertschachu postoupila Miriam Kolodziejová, která úspěšně otočila duel s domácí Szupperovou, s níž sice prohrála první sadu a ve druhém dějství prohrávala 3:5 a následně 5:6 (v obou případech se zachránila brejkem soupeřky), ale nakonec dokázala dotáhnout druhý set do tiebreaku, ve kterém vyhrála 8:6 a rozhodující sadu už vyhrála bez větších obtíží 6:3.

A semifinále si zahraje také Gabriela Pantůčková, která v českém souboji přehrála v maďarském Bukfurfu druhou nasazenou Terezu Martincovou za pouhých 68 minut 6:2, 6:0.

ATP/WTA

Connecticut Open, Cincinnati (ženy, tvrdý povrch, 761 000 USD, semifinále)

Agnieszka Radwaňská (POL, 4) – PETRA KVITOVÁ (15)  1:6, 1:6

ITF/Futures

Kelag Power Future, Rakousko (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

Matteo Viola (ITA, 341) – PETR MICHNEV (471) 3:6, 0:6

Egypt F21 Futures, Šarm Aš-Šajch (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD)

Čtvrtfinále dvouhry

Hirojasu Ehara (JPN, 600) – MICHAL KONEČNÝ (309) 0:6, 3:6

MAREK JALOVIEC (527) – Miguel Semedo (POR, 1916) 6:4, 6:0

Semifinále čtyřhry

Lawson, Lock (USA/ZIM) – KONEČNÝ, Safjullin (RUS)

I. Honvéd Ladies Open, Bukfurdo (ženy, antuka, 25 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (332) – TEREZA MARTINCOVÁ (237) 6:2, 6:0

Kelag Power Future, Rakousko (ženy, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

Marlies Szupperová (AUT, 768) – MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (1004) 6:2, 6:7 (6), 3:6

Puncec Open, Čakovec (ženy, antuka, 10 000 USD, semifinále dvouhry)

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (510) – MONIKA KILNAROVÁ (1006) 7:6 (1), 6:2

DIANA ŠUMOVÁ (741) – GABRIELA HORÁČKOVÁ (898) 3:6, 5:7

ITF Franconia Open by Tennis Jessen, Norimberk (ženy, antuka, 10 000 USD, semifinále čtyřhry)

Detiucová, KALLMUNZEROVÁ (MDA) – Ivanovová, KREJSOVÁ (USA) 3:6, 6:7 (6)