Šťastná a fit! Příběh Ria, pohled dietoložky a chutné zdravé recepty

- Lucie Šafářová

Byla to olympiáda, kde jsem si zažila snad všechny pocity, které sportovec může prožít. Především byla úžasně přátelská atmosféra v Českém domě, kde jsme se scházeli na kafe, fandili skupinově u televize, hráli hry, smáli se a možná někdo i nocoval na pytlích po dlouhé oslavě medaile... Byli jsme opravdu všichni jeden tým!

Tak nějak jsem už zvyklá, že mi nic nejde lehce, i když jím zdravě, střevní viróze jsem se nevyhnula ani tady, a to hned den před zápasem. Následovaly hodně náročné tři dny. Byla jsem hodně nešťastná, že mě tohle muselo potkat zrovna na olympiádě, a nevyhnula jsem se slzám, když jsem musela vzdát účast v singlu. Zklamáni obrovské…

Díky skvělé péči našich doktorů jsem však byla schopná zvládnout čtyřhru a bojovat po boku Báry o svůj medailový sen. Měly jsme tu nejlepší podporu českých fanoušků a sportovců, která nás hnala i přes sestry Williamsovy, či nám pomohla v téměř prohranému utkání proti Italkám. Hrát s virózou nebylo nic moc, ale když se přidá vůle, touha po medaili a skvělá parťačka, jde zvládnout všechno!

Nejtěžším krokem bylo hrát proti kamarádkám o bronz. Navíc poté, co se Andy stalo smolné zranění. Bylo to těžké, nepříjemné utkání,a když jsme vyhrály, ani jsme nevěděly, jak se radovat… Postupně nám však docházelo, co se nám po tom všem podařilo, a když nám den poté dávali medaili na krk, tekly nám slzy štěstí.

Byl to nejkrásnější zážitek v mém sportovním životě!

Máme jí! Je krásná a jsem vděčná, že jsem to mohla prožít po boku Báry a být součástí takového týmu, jako je ten náš český!!!

Teď bych ráda předala slovo profíkovi. Moje sestřenice Zuzka je výbornou dietoložkou a ráda k ní chodím pro rady. Proto jsem ji poprosila o pár slov pro vás o mé dietě! No a na závěr pro vás mám opět výborný recept...

Bez lepku a laktózy – módní záležitost nebo prospěšná dieta?

My lidé se považujeme za nejdokonalejší tvory ze živočišné říše. A přitom vlastně jako jediní tápeme v tom nejzákladnějším – co jíst?! I proto mnohdy bezmyšlenkovitě volíme nejrůznější diety. V poslední době je na výsluní bezlepková dieta, kterou drží i má sestřenice Lucie. Jak to však s lepkem, laktózou a kaseinem, nejčastějšími potravinovými alergeny, vlastně je?

V prvé řadě je nutné rozlišit mezi potravinovou intolerancí a alergií. Intolerance je onemocnění, při kterém není člověk schopný zpracovat určitou látku kvůli chybějícímu enzymu. Pro tak nemocného člověka je život ohrožující i stopové množství dané látky. Naopak alergii můžeme získat kdykoliv během života především jako důsledek nezdravého životního stylu. Jedná se vlastně o nepřiměřenou reakci našeho imunitního systému na látku, která zdravému člověku neškodí.

Lepek neboli gluten je směs bílkovin přirozeně se vyskytující v některých obilovinách. Jedli ho už naši prapředci. Problém je v tom, že v posledních letech této látky získáváme v potravě mnohem větší množství, než je naše trávení schopné zvládnout. Vlivem šlechtění se zvýšil jeho obsah už v samotném obilí, především v pšenici. Dalším důvodem, proč je lepku v jídle mnohem více, je fakt, že výrobci mnohdy potraviny nastavují a zahušťují pšeničnými škroby. K tomu dnes konzumujeme takzvaný „rychlo“ chléb. Oproti klasické receptuře, kdy se dříve chléb vyráběl především z žitného kvásku, se dnes proces výroby urychluje pomocí kvasnic. Kváskový chléb sice lepek také obsahuje, ale díky procesu kvašení se jeho obsah výrazně snižuje a stává se i snáze stravitelný.

Intolerance, ale také alergie na lepek vedou k poruchám trávení, což se projevuje nejčastěji nafouklým břichem. Dochází navíc k poruše vstřebávání živin, což může mít až fatální následky na naše zdraví. Proto už jen částečným omezením lepku ve svém jídelníčku uděláte mnoho pro své zdraví.

Pokud jde o mléko, tak to obsahuje celou řadu alergizujících, pro nás těžko stravitelných látek. Jedná se především o laktózu (mléčný cukr) a kasein (mléčnou bílkovinu). Kasein existuje v různých variantách. Nejvíce alergizujícího druhu se nachází v mléce kravském. Dnes se navíc mléko pasterizuje kvůli konzervaci a zabránění množení patogenních mikroorganismů. Bohužel se při tom zničí i enzymy, prospěšné právě pro natrávení mléka. Naopak nejméně „agresivního“ kaseinu je v kozím mléce. S ním tedy nemají většinou alergici žádné problémy. Pokud však mají alergii na laktózu (nejen na kasein), ani kozí mléko nepomůže.

Laktóza je přirozenou součástí všech druhů mléka. Pokud mléčný výrobek projde procesem fermentace (kvašení), dojde k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou a naše trávení by s ní nemělo mít problém. Mezi fermentované výrobky řadíme kefír, zakysanou smetanu či jogurt. Je však nutné volit výrobky přirozené, bez přidaného sušeného mléka a v plnotučné verzi. Problémy se stravitelností jednotlivých složek mléka se projevují obdobně jako při poruše trávení lepku celou řadou zdravotních problémů od nadýmání a průjmů přes záněty, ekzémy a migrény.

Bezlepková a bezlaktózová dieta mohou být správnou cestou, zvláště pokud vás trápí neobjasněné trávicí potíže. Nezapomínejte ale, že každý z nás je jedinečný. To, co sedí mojí sestřenici Lucce, může - ale také nemusí - vyhovovat vám. Studujte její rady, popřípadě i dostupnou literaturu. Vyzkoušejte různé cesty. Vaše tělo vám řekne, zda je právě tato dieta pro vás tou správnou.

Mgr. Zuzana Pavelková Šafářová, sportovní dietolog

 

Salát se zastřeným vejcem

Saláty jsou skvělé hlavně teďv létě, jelikož náš jídelníček by měl obsahovat hodně syrové potravy. Vajíčko je kvalitní alternativa za maso právě v teplých měsících, kdy je lepší konzumaci masa omezit.

Postup:

Můžete použít jakýkoliv čerstvýzelenýsalát –hlávkový, římský, ledový, dubáček, kadeřavý – tyto druhy natrhejte na menšíkousky nebo saláty s oddělenými listy –polníček, rukolu, řeřichu a další. Ideální je zkombinovat několik druhů dohromady. Já tentokrát použila právě mix polníčku a rukoly.

Nejprve je nutné salát dobře vyprat. Výborným pomocníkem, a přitom levným, je odstředivka na saláty. Salát promíchejte s dresinkem, já ho dělám z extra panenského olivového oleje (3 lžíce), francouzské hořčice (1 lžíce) a zakápnu pořádně citronovou šťávou. Můžete osolit a opepřit dle chuti. Nejlépe je použít celý pepř v mlýnku.

Co se týká olivových olejů, zde ve většině případů platí, že vyšší cena rovná se kvalitnější olej. Při nákupu je lepší se soustředit na menší výrobce. Italové například při nákupu u farmáře olej koštují jako víno, doslova ho poválí na jazyku. Olej by měl chutnat a vonět po výchozí surovině, nesmí mít pachuť, ani být cítit po žluknutí či zatuchle.

Na výrobu zastřeného vejce potřebujeme, aby vajíčko hlavně bylo čerstvé. Do vařící vody dejte přibližně dvě až tři lžíce octa. Pomocí lžíce vytvořte ve vodě vír a přímo do jeho středu těsně nad hladinou velice pomalu vlijte vyklepnuté vajíčko a nechejte tři až čtyři minuty vařit na mírném ohni. Žloutek se krásně obalí uvařeným bílkem a uvnitř zůstane tekutý. Na vytáhnutí použijte lžící či naběračkou s otvory, nechte odkapat vodu, vejce položte na salát a rozřízněte. Na závěr dochutíte pepřem a solí.