Pavláskova zaslíbená Paříž. Sedí mi to tu, snad mě to nakopne, doufá po ubojované výhře

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: „Tenhle zápas měl asi všechno,“ začal Adam Pavlásek rozhovor po vítězném utkání nad Američanem Ryanem Harrisonem, kterého udolal 6:3, 6:7(5) a 7:6(5). Hranice mezi úspěchem a neúspěchem byla v tomto případě opravdu hodně tenká. „Tam mohly přijít dva – tři špatné míče a rázem bych měl po zápase. Snad mě to nakopne,“ přeje si Pavlásek, kterého čeká v dalším zápase dvacetiletý Francouz Blancaneaux.

Diváci na kurtu číslo devět měli během úterního odpoledne o zábavu postaráno. Česko-americká bitva mezi Pavláskem a Harrisonem měla opravdu všechno. Kvalitní výměny, řadu brejkbolů, dvojchyby v důležitých momentech i povedené stopbaly.

Dramatický duel rozhodoval až tiebreak třetího setu, v němž byl šťastnější tenista z České republiky. „Tam mohly přijít dva – tři špatné míče a rázem bych měl po zápase,“ uvědomoval si Pavlásek v exkluzivním rozhovoru pro náš web.

Adame, jak tento těžký duel hodnotíte?
Tenhle zápas měl asi všechno. Já jsem měl hrozně moc šancí. Ve druhém setu jsem promarnil tři mečboly při jeho servisu, v tiebreaku druhé sady 5:3 – servis. Měl jsem ten zápas dohrát dříve, ale jsem rád, že jsem ho dohrál vítězně. Koncovka v tiebreaku byla hrozně těžká.

Hranice mezi úspěchem a neúspěchem byla dnes hodně tenká, že?
Samozřejmě. Tam mohly přijít dva – tři špatné míče a rázem bych měl po zápase, který se hrál skoro dvě a půl hodiny. Byl to strašně tenký led a jsem šťastný, že se ten led pode mnou neprobořil.

Soupeř nehrál více než měsíc soutěžní duel. Jakou hru jste od něj očekával?
Věděl jsem, že je Ryan lepší na betonu a na trávě. Ta antuka mu příliš nesvědčí. Před třemi lety jsem s ním prohrál na betonu v hale ve Stockholmu (3:6, 5:7, pozn. red.). Skvěle servíruje, což je výhodou na každém povrchu. Je to Američan, takže do toho chodil od základní čáry. Věděl jsem, že musím být konzistentní a hrál délku, což ne vždy klapalo. Jsem rád, že to nakonec takhle dopadlo.

Poslední krok bývá nejtěžší, to se v tomto zápase potvrdilo. Ve druhém setu jste promarnil tři mečboly.
Bylo to za stavu set – 6:5, 40:15 při jeho servisu. Při prvním mečbolu skvěle zaservíroval, při tom druhém jsem zahrál stopbal, který bohužel nevyšel. Mám pocit, že když jsem měl šance (mečboly, brejkboly, pozn. red.), tak on zahrál výborně. Někdy jsem to chtěl až moc urvat a bylo to občas hektické.

Obhajujete zde v Paříži účast ve druhém kole hlavní soutěže. Takto vydřená výhra určitě může povzbudit do dalších bojů.
Každá výhra je dobrá, speciálně pro mě, když konečně trochu začínám hrát tenis. Po dlouhé době jsem také zdravý. Beru to tak, že každý zápas je pro mě v této situaci dobrý a uvidíme, kam to dotáhnu.

Může vás to dnešní vítězství nakopnout k lepším výkonům? Podobně jako tomu bylo v loňském roce, kdy jste zde došel z kvalifikace až do druhého kola.
Myslím, že ano, protože tady hraji vždy dobrý tenis. Dvakrát jsem zde hrál druhé kolo po postupu z kvalifikace, takže mi to tady sedí. Snad mě tahle výhra nakopne k podobnému výsledku jako loni. Byl bych za to strašně rád.