Pařížská late-night show s trpkým koncem. Rozhodlo štěstí, litoval Kolář po třísetovém dramatu

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Tohle byla bitva se vším všudy! Pondělní večerní drama na pařížské antuce ale nemělo pro Zdeňka Koláře šťastný konec. V dvouhodinovém střetnutí bojoval nejen s dravým domácím mladíkem, ale také s vlastním tělem. „Posledních pět dní jsem se necítil ideálně, hrál jsem ale nad očekávání dobře,“ hledal zklamaný Kolář po prohře 6:3, 2:6 a 6:7(5) alespoň nějaká pozitiva.

Kolem sedmé večerní se na většině tenisových dvorců v areálu Rolanda Garrose dokončovaly údržbářské práce, aby byly dvorce stoprocentně připravené na další den. Jen na kurtu číslo čtrnáct se teprve chystal k zápasu prvního kvalifikačního kola Čech Zdeněk Kolář.

Za soupeře měl osmnáctiletou divokou kartu – domácího Antoina Cornuta-Chauvince. Na papíře se očekával lehký zápas, ale domácí příznivci věřili v úspěch francouzského talentu.

První sada se vyvinula ideálně pro favorizovaného dvaadvacetiletého tenistu z Bystřice nad Pernštejnem. Přesně za 30 minut se Kolář ujmul vedení 6:3 a nic nenasvědčovalo nějaké zápletce. Domácí mladík ale ve druhé sadě ožil a svému soupeři začal zatápět.

„Soupeř hrál dobře, chodil do míčků a neměl co ztratit. Určitě měl svou kvalitu,“ uznal po zápase v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět Zdeněk Kolář.

Cornut-Chauvinc si za velkých ovací domácího publika vynutil rozhodující sadu. V té to bylo nahoru – dolů. Nejprve měl výhodu brejku Francouz, poté tenista z České republiky. „Doufal jsem, že mu to tam přestane padat, což se také stalo. Pak jsem byl lepším hráčem já,“ hodnotil Kolář klíčový set.

Zdeněk Kolář vedl 4:3 a měl možnost při vlastním podání brejk potvrdit. „Měl jsem 40:15 na servisu. On při dalším returnu zavřel oči a bylo evidentní, že do toho jenom bouchne. A spadlo mu to těsně na lajnu,“ popisoval dvaadvacetiletý Čech možná klíčový moment zápasu.

Mladý Francouz si poté dovolil promrhat dokonce mečbol, ale v klíčových momentech stálo štěstí na jeho straně. „Na moje brejkboly trefil několikrát lajnu, to stejné i ve třetím setu. Nechci se vymlouvat, ale dnes rozhodlo jenom to štěstí,“ myslí si Kolář.

Dramatické večerní utkání rozhodoval až závěrečný tiebreak, ve kterém se oba tenisté dostali na stav 5:5. Od té chvíle už získal body jen Cornut-Chauvinc, který i závěrečné eso krátce po deváté večerní tak trochu symbolicky posadil na lajnu.

„Znovu říkám – nechci se na to vymlouvat, ale dnes tam těch šťastných balónů pro něj bylo v důležitých chvílích až moc,“ mrzelo českého hráče.

Sám Kolář bojoval kromě soupeře i se zdravotními komplikacemi. „Na to, jak jsem se posledních pět dní od turnaje v Lisabonu cítil, jsem hrál nad očekávání dobře. O nenastoupení jsem neuvažoval, ale necítil jsem se vůbec dobře,“ dodal Kolář, který tak v Paříži neobhájí loňskou účast ve finálovém kole kvalifikačních bojů.