Senzace v Římě! Vondroušová si vyšlápla na nejlepší antukářku současnosti

- Jan Vojkůvka

Římská antuka se stala ve čtvrtek svědkem obrovského překvapení. Nejlepší antukářka současnosti, Simona Halepová, končí už ve druhém kole. Finalistka posledních dvou ročníků nestačila na Markétu Vondroušovou, která ji porazila ve třech setech 2:6, 7:5, 6:3.

Světová dvojka Simona Halepová, vítězka loňského French Open, dvojnásobná šampionka z Madridu a hráčka, která od roku 2016 vybojovala na antuce fantastickou bilanci 51 výher a jen 11 porážek, vypadla z Italian Open už ve svém prvním utkání na turnaji.

Situaci, kterou nezažila od Stuttgartu 2016, zařídila česká tenistka Markéta Vondroušová. Ta dokázala Halepovou porazit i ve druhém vzájemném utkání. Po úspěchu na letošním Indian Wells to však dokázala na antuce, která je Halepové nejoblíbenější povrch, na němž tradičně sbírá dobré výsledky.

„Skvělý zápas po všech stránkách, ať už to byla bojovnost z obou stran, výkonnost a úroveň, nebo z pohledu divácké atmosféry. Jeden z nejlepších zápasů, co jsem u Markéty viděl,“ řekl po utkání trenér Vondroušové Jan Hernych.

Senzační vítězství české hráčky se rodilo pomalu a v prvním setu mu nic nenasvědčovalo. Vondroušová se sice dostala hned ke čtyřem brejkbolům, proměnit však žádný nedokázala. Naopak od stavu 2:1 prohrála pět her v řadě.

Halepová, jež držela otěže utkání pevně ve svých rukách, ovšem po vyhraném prvním setu ztratila svou převahu. Vondroušová začala vystrkovat růžky a rychle se ve druhém dějství dostala do vedení 2:0. Rumunka sice okamžitě svou soupeřku rebrejkla, ale znovu ztratila podání ve čtvrté hře.

I tentokrát si vzala ztracený servis zpět, a když odvrátila tři brejkboly v šestém gemu, opět začala cítit pevnou půdu pod nohama. Ovšem jen do koncovky druhé sady. Ve 12. hře totiž Vondroušová dokázala srovnat na shodu a postupně si vypracovat dva setboly. Ten druhý navíc využila a vynutila si rozhodující set.

Po třech gemech, kdy si obě hráčky držely podání, si Halepová vzala přestávku na ošetření. Podle záběrů se zdálo, že má problémy s levým stehenním svalem. V utkání ovšem pokračovala a měla velkou šanci, jak duel dovést do vítězného konce.

V sedmém gemu musela Vondroušová odvracet brejkbol a Halepová poté v maratonském gemu už další šanci na tolik vytoužený brejk nedostala. Přes pět shod si Češka podání udržela a záhy přišly její chvíle. Halepovou brejkla a za stavu 5:3 bez obtíží zápas doservírovala.

Vondroušová, jež podruhé v této sezoně porazila Halepovou a dokázala si na ni vyšlápnout na jednom z jejích nejoblíbenějších turnajů, bude hrát ve čtvrtek ještě jeden zápas. V něm se střetne s přemožitelkou Kateřiny Siniakové, Darjou Kasatkinovou.