Úplně jsem se klepala a v noci nemohla spát, řekla Šafářová o loučení

- Jakub Slunečko

Tak už je to definitivní. Čeští diváci viděli Lucii Šafářovou na kurtu naposledy. V sobotu před finále pražského turnaje WTA zamávala po emotivním projevu divákům a odešla otevřít novou životní kapitolu – i když naposledy si na kurtech zahraje ještě na slavném Roland Garros. „Těším se, až v Paříži uvidím každého, kdo mi popřál,“ řekla Šafářová.

Během ceremoniálu na centrální kurtu se totiž promítaly video vzkazy ze zahraničí: Martina Navrátilová, Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Bethanie Matteková-Sandsová, Angelique Kerberová, Agnieszka Radwaňská, Světlana Kuzněcovová nebo Kim Clijstersová – to jsou šampionky, které Šafářové přály vše nejlepší do tenisového důchodu.

„Překvapilo mě to, vůbec jsem nevěděla, co na mě chystají,“ usmála se Šafářová. „Bylo to krásné, pobrečela jsem si. Jsem hrozně šťastná, že ta rozlučka proběhla takovým způsobem.“

Na kurtu jste nebyla schopna slova, jaké pocity se ve vás během loučení honily?
Hrozně mě to dojalo, úplně jsem se tam klepala. Opravdu jsem si myslela, že nakonec nebudu schopná říct lidem jediné slovo. Pak jsem se rozmluvila.

Jak se vám vůbec na takový den spalo?
Hrozně. Pořád jsem se budila. (smích) Ale taky jsem se těšila, byla jsem z toho trochu nervózní, přeci jen rozlučku má člověk jenom jednu. Byla krásná, moc za ni všem děkuju.

Na kurtu jste zmínila dřinu, která za úspěchem stojí. Co tedy teď ve vás převládá?
Ještě se ve mně bijí emoce. Všechny ty vzkazy byly strašně krásné. Je to uzavření jedné kapitoly, něco nového začíná. Je to ale i trochu smutné, když člověk vidí všechny ty úspěchy, že to vlastně celé skončilo. Ale jak říkám, jsem ráda, že už jdu dál.

Kdo vám ještě dneska přijel zatleskat na rozlučku?
Mám tady hodně kamarádů z Brna a vlastně i sestřenice. Musím říct, že dost kamarádů taky nemohlo. Je těžké dostat tenisový svět na jedno místo v jeden čas, protože jsou všichni pořád někde rozlítaní. Ale těch gratulací a tak mi samozřejmě přišlo hodně.

Těšíte se na pařížské loučení, kde si zahrajete v deblu poslední kariérní zápasy?
Těším se, až tam uvidím někoho z těch videí, která se dneska pouštěla při rozlučce, a až se tam naposledy rozloučím se zahraničními hráčkami nebo delegátkami od WTA.

Budete nějak s Bethanií Mattekovou-Sandsovou trénovat společně před Roland Garros?
Tak jako vždycky se sejdeme den před zápasem. (smích) Plánuji jet do Paříže o pár dní dřív, myslím si, že ona tam taky už bude. Určitě ale za ní nepoletím do Arizony, budu se připravovat v Evropě.

Jste nejúspěšnější hráčka turnaje J&T Banka Prague Open – vyhrála jste ho třikrát. Jaké tady máte vzpomínky?
Vždycky jsem se sem ráda vracela, protože je tu úžasná atmosféra a má to úplně jiný náboj než kdekoliv jinde. Na ostatních turnajích je sice občas pár českých fanoušků, pak je tam ale spousta cizinců, kteří nefandí nikomu nebo se přijdou jen tak podívat. Tady je to publikum jednotné, což dělá perfektní atmosféru. Když jsem tu vyhrála turnaj WTA poprvé, byl to ohromný zážitek. Přijela jsem sem po sérii proher a najednou vyhrála celý turnaj.

Letos jste přenechala divokou kartu Karolíně Muchové, která to dotáhla až do finále. Jak moc vás to potěšilo?
Těší mě to hrozně moc. Je to vycházející naděje a já sama vím, že cesta nahoru je hrozně těžká. Na malých turnajích je prostě málo bodů. Takže když člověk dostane pomoc zahrát si na nějakém větším turnaji a využije toho, tak je to dobrá startovní čára. Jakmile je člověk v první stovce, body se mu sbírají lépe a všechno je jednodušší.