Museli jsme se přestěhovat, řekl tenista, co se postavil sázkařům. Čelí nenávisti i od ostatních hráčů

- Jan Vojkůvka

Pomohl rozkrýt sázkařský gang, usvědčit několik svých krajanů z porušení protikorupčního jednání a měl být za hrdinu. Místo toho se Argentinec Marco Trungelliti stal vyvrhelem, který se musel i s manželkou přestěhovat ze své země, a jehož řada tenistů ani nepozdraví...

Aktuálně 130. hráč světa je právem oslavován jako ten, který se zasadil o větší čistotu tenisu. Ne každý se však z jeho činů raduje. Ba právě naopak.

„Už jsem to nemohl déle vydržet. Ta nenávist okolí vůči mé osobě byla obrovská. Se ženou jsme se museli přestěhovat do Andorry," uvedl v rozhovoru pro deník La Nación Trungelliti. Muž, který se postavil sázkařům.

Nenávist přitom nebyla pouze ze stran „postižené“ veřejnosti, ale i ze strany mnoha tenistů. „Když jsem o celé věci řekl ostatním hráčům během semifinále Davis Cupu v roce 2016, všechno se ještě zhoršilo,“ pokračoval Argentinec. „Byl jsem označen jako donašeč a zrádce. Řada hráčů mě dnes ani nepozdraví, a ti, co se mnou mluví, se mě ptají, proč jsem to udělal. Další se o mně snaží šířit jen řadu lží.“

Po odstěhování z Argentiny se už zase může cítit v bezpečí, přesto nenávisti na turnajích ne vždy unikne.

Nabídli spoustu peněz
Celý příběh začal už v roce 2015. Tehdy byl Trungelliti na setkání se sponzory osloven dvěma muži. Jejich nabídka by byla pro mnohé jistě lákavá. Ne však pro Trungellitiho.

„Řekli mi, že jde o velmi důvěrnou věc a nesmí se o ní nikdo dozvědět. Bylo mi jasné, že tohle nevěstí nic dobrého,“ podotkl. „Slibovali, že když budu hrát tak, jak mi oni řeknou, můžu si přijít na velké peníze. Na okruhu Futures to mělo být 20 tisíc dolarů, na Challengerech 50 tisíc dolarů a na turnajích ATP až 100 tisíc dolarů,“ šokoval.

„Ta nabídka je pro řadu hráčů velmi zajímavá. Jsou to velmi jednoduše vydělané peníze. Jen si to představte, za hodinu na kurtu si vyděláte třeba 100 tisíc dolarů. Je to velmi snadné a tudíž lákavé. Jedou v tom nejen hráči, ale v čím dál větší míře i trenéři,“ upozornil Trungelliti.

Devětadvacetiletý tenista tehdy nabídku odmítl. Odůvodnil to tím, že chtěl hrát v Evropě, nikoliv v Jižní Americe. Následně se rozhodl oslovit Jednotku pro bezúhonnost tenisu (TIU). I za zamlčení nabídky od sázkařského gangu by totiž mohl dostat trest.

Odkryl skandál nebývalých rozměrů
TIU Trungellitiho požádali, aby je kontaktoval znovu v případě, že se mu sázkaři znovu ozvou. Přesně tak nakonec učinil a nejen, že se podařilo zjistit, kdo záhadní muži jsou, ale také se identifikovali mnozí tenisté, kteří s nimi spolupracovali.

Na základě zjištěných informací se daly věci do pohybu. A začalo se tvrdě trestat.

Nejznámějším hráčem, který byl potrestán, byl bývalý 78. hráč světa Nicolas Kicker. Jeho trest byl vskutku velmi tvrdý. Od TIU vyfasoval celkem šestiletý zákaz, který měl platit zpětně od roku 2015. Kromě toho, že tedy nesmí až do roku 2021 hrát, musel vrátit veškeré prize money, které si od května 2015 vydělal. Svou situaci si zhoršil i tím, že nechtěl spolupracovat.

Trest na pět let platný rovněž od května 2015, dostal bývalý 269. hráč světa Patricio Heras. A trestu se nevyhnul ani Federico Coria. Ten sice úplatky od sázkařů nevzal, ale dopustil se porušení pravidel tím, že celou záležitost neohlásil.

Přesně tomu se Trungelliti vyhnul.

Kromě poděkování od představitelů tenisu se dočkal i zloby od svých kolegů na nižší tenisové úrovni. Možná je to pro mnohé nepochopitelné. Mnozí hráči však vidí v Trungellitim práskače. Nic platné nebylo ani to, že se ho zastal slavný krajan Juan Martin Del Potro.

Jak ale sám Trungelliti potvrdil, kdyby se vrátil v čase, tak by nejednal jinak. „Ničeho však nelituji. Jsem na sebe hrdý. Chci, aby se podobně chovali i ostatní, rád bych pro ně byl příkladem. Mělo by být samozřejmostí, že když je tenistovi nabídnut úplatek, musí ho odmítnout. Horší je, že ovlivňování zápasů nadále probíhá a je toho pořád víc,“ dodal.