Vondroušová Istanbul neovládla. I přes porážku se posune na žebříčkové maximum

- Marek Bartošík

Stuttgartský úspěch Petry Kvitové mohla v Istanbulu podtrhnout Markéta Vondroušová (46.). Devatenáctiletou Češku však v boji o titul udolala Petra Martičová (40.) za necelé dvě hodiny 1:6, 6:4 a 6:1. Česká fedcupová hrdinka z minulého víkendu se v žebříčku posune na své nové maximum 40. místo.

Nejen Petra Kvitová a Karolína Plíšková, ale i Markéta Vondroušová letos zažívá skvělou sezónu. Devatenáctiletá česká tenistka prošla na antukovém turnaji v Istanbulu až do finále. V boji o titul ji udolala Petra Martičová 1:6, 6:4 a 6:1.

Jak už skóre napovídá, Vondroušová vstoupila do utkání skvěle, když si rychle vypracovala vedení 5:0. Kanára sice Chorvatce nenadělila, přesto za 33 minut rázně vykročila za druhým titulem kariéry.

Zlom přišel hned na začátku druhého setu, kdy Vondroušová dvakrát ztratila podání. Martičová u něj přišla „jen“ jednou, odvrátila šest brejkbolů a po 51 minutách si vynutila rozhodující dějství.

To už bylo jasně v její režii. Vondroušová si sice napoprvé servis udržela, ale další tři hry při svém podání už nezvládla. Naopak osmadvacetiletá Chorvatka nenabídla ani jeden brejkbol a po necelých dvou hodinách boje duel na první pokus ukončila.

Po finále měla česká tenistka smíšené pocity. „Týden v Istanbulu jsem si moc užila. Dneska jsme samozřejmě zklamaná. Moc jsem chtěla Martičovou poprvé porazit. Nezbývá mi než jí pogratulovat k prvnímu titulu a dál makat,“ sdělila Vondroušová.

Její trenér Jan Hernych je s počínáním své svěřenkyně spokojen. „Byl to velice kvalitní zápas se špatným koncem pro nás. Škoda koncovky druhého setu, kde nám pár gemů o kousek uniklo. Markéta na turnaji odehrála pět kvalitních zápasů. Teď je pochopitelně smutná, ale i přes finálovou prohru je to skvělý start do antukové části sezóny,“ komentoval někdejší 59. tenista světa.

Martičová slaví svůj nejcennější titul z dvouhry, dosud jím byl ten loňský z podniku kategorie WTA 125K series v Chicagu. Vondroušová, která s ní prohrála i čtvrtý vzájemný duel, si pohoršila finálovou bilanci na jednu výhru a dvě porážky. Svou jedinou trofej vybojovala předloni v Bielu.

Obě finalistky si polepší v žebříčku. Česká tenistka poskočí ze 46. na 40. místo, což bude její nové maximum. Chorvatka se posune ze 40. na 36. pozici. V letošním pořadí je na tom lépe šestnáctá Vondroušová, Martičová je o osm příček níže.

TEB BNP Paribas Istanbul Cup (ženy, TUR, 250 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (46.) – Petra Martičová (CRO, 40.) [6] 6:1, 4:6, 1:6