Plíšková ovládla Cincinnati a nepustila Kerberovou na trůn!

- Daniel Kubelka, Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Karolína Plíšková ovládla turnaj v americkém Cincinnati, když v nedělním finále přehrála světovou dvojku Angelique Kerberovou ve dvou setech, 6:3 a 6:1. Čtyřiadvacetiletá česká tenistka vyhrála druhý titul v sezoně, Němku Kerberovou navíc připravila o možnost stát se poprvé v kariéře světovou jedničkou!

Do sedmého vzájemného duelu obou hráček šla Plíšková s negativní bilancí dvou výher a čtyř porážek. Že bude chtít nepříznivé skóre vzájemných zápasů trochu poupravit ve svůj prospěch, to naznačila Češka již v samotném úvodu utkání, kdy na svou soupeřku vlétla jako uragán.

Hned v první hře připravila Kerberovou o podání čistou hrou, načež brejk s mírnými obtížemi okamžitě potvrdila. Němce se však nedařilo ani nadále, třetí gem a znovu ztracený servis a za deset minut šokovaná adeptka na post nové světové jedničky prohrávala 0:3!

Osmadvacetiletá Kerberová však ani po ledové sprše v úvodu nesložila zbraně. Za stavu 1:4 si při podání Plíškové vypracovala tři brejkboly, načež ten poslední také proměnila a rázem se vrátila zpět do boje o první set. Češka následně nevyužila vedení 30:0 během servisu německé hráčky a rázem už to bylo pouze o jediný gem.

Sebevědomí české tenistky však nevyužitými šancemi nijak neutrpělo. Na rozdíl dvou gemů zvýšila takřka čistou hrou a úvodní sadu ukončila prvním proměněným setbolem při podání Kerberové po výsledku 6:3.

Také start druhé sady zastihl aktuálně sedmnáctou hráčku žebříčku v dobrém rozpoložení. Suverénně získaná úvodní hra a pak už klasika v podání české tenistky, která znovu rychlým brejkem odskočila Kerberové na rozdíl dvou her.

Plíšková však stále neměla dost. Při dalším podání Němky si vypracovala další brejkbol a ačkoliv nabídnutou možnost tentokrát nevyužila, mrzet ji to nemuselo. Na servisu totiž Češka kralovala a soupeřce nedávala pražádné naděje na zdramatizování zápasu, což potvrdila další čistá hra, po které vedla již 4:1! Další brejk na sebe navíc nenechal dlouho čekat, Plíšková využila zaváhání Kerberové na podání, zvýšila na 5:1 a v další hře i přes brejkbol Němky celý zápas ukončila.

Česká tenistka se hned na kurtu rozpovídala o své finálové soupeřce. „Chtěla bych Angie pogratulovat. Celý rok odvádíš skvělou práci a zasloužíš si být světovou jedničkou. Snad se to povede někdy příště. Dále bych chtěla poděkovat celému mému týmu za skvělou podporu nejen tento týden, ale po celý rok.“

O finálovém duelu se rozmluvila také poražená Angelique Kerberová. „Nejprve bych ráda poblahopřála Karolíně. Hrála jsi tu skvěle po celý týden. Dále bych chtěla poděkovat všem, co se o turnaj starají. Miluji to tady. Dík patří i mému týmu za podporu a za to, že jste mě každý den nutili pracovat víc a víc. Prožili jsme tu skvělý týden.“

Plíšková se kromě prémie za vítězství ve výši 515.000 amerických dolarů může radovat i z výrazného posunu v žebříčku WTA, kde ji titul ze Cincinnati posune těsně za elitní desítku, konkrétně na jedenáctou příčku a poprvé v kariéře se tak stane nejlepší českou hráčkou na okruhu.