Antukové vzepětí. Strýcová je po dalším tříseťáku ve čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Nevydařený průběh letošní sezony hodila za hlavu a na antuce opět rozkvetla. Barbora Strýcová se na turnaji v Istanbulu dokázala po dvou třísetových zápasech probojovat do čtvrtfinále. Ve středu přehrála Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:2, 1:6, 6:3.

Strýcové se zatím v této sezoně příliš nedařilo. Na únorovém turnaji v Dauhá sice prošla do čtvrtfinále, ale jinak bylo jejím maximem na dalších dvou turnajích jen druhé kolo. Hned třikrát naopak vypadla v úvodním kole a na turnaji v Sydney dokonce v kvalifikaci.

S bilancí 4 výher a 7 porážek vyrazila na své první antukové klání v sezoně a změnu povrchu viděla jako šanci na restart probíhajícího ročníku. A to se jí zatím daří. Zatímco minulý rok prohrála na antuce čtyři zápasy v řadě, než se prosadila na French Open, letos hned první podnik na červeném podkladu přináší úspěch v podobě postupu mezi nejlepší osmičku.

Stejně jako v prvním kole proti Slovence Kužmové, tak i v osmifinále s Rumunkou Cirsteaovou musela absolvovat třísetový zápas, který trval více než dvě hodiny.

Na začátku utkání si obě hráčky vyměnily svá podání. Nervózní úvod však Strýcová hned vzápětí napravila a od stavu 1:2 vyhrála pět her v řadě, díky čemuž hladce ovládla úvodní set. Ve druhém setu se obrázek hry zcela otočil a česká hráčka se dostala do ztráty 0:4. Pak si sice vzala jedno ztracené podání zpět, ale Cirsteaová po dalším brejku odpor soupeřky zlomila a čistou hrou prostřední sadu doservírovala.

Se Strýcovou to nevypadalo dobře ani v úvodu třetího setu. Po ztrátě servisu ovšem dokázala předvést okamžitě rebrejk, k němuž se propracovala přes tři shody. V důležitém pátém gemu Češka prohrávala na podání už 0:40, ale pěti míčky v řadě se zachránila, a i když v následující hře nedokázala sama využít tři brejkboly, další vlastní zaváhání už nepřipustila.

K rozhodujícímu brejku se Strýcová dostala v osmé hře, po níž se dostala do vedení 5:3 a set záhy doservírovala.

O postup do semifinále se 47. tenistka světa utká buď s Francouzkou Pauline Parmentierovou, nebo s kvalifikantkou Jelenou Rybakinovou, jež v úvodním kole vyřadila Kateřinu Siniakovou.