Trápení dál pokračuje. Siniaková ztratila náskok a prohrála s kazašskou kvalifikantkou

- Jan Vojkůvka

Zlom, v který doufala, na začátku antukové sezony nepřišel. Kateřina Siniaková dál v této sezoně výsledkově tápe a formu nepřinesla ani měsíční pauza, během níž se na přechod na červený povrch pečlivě připravovala. V Istanbulu česká tenistka neudržela vedení 4:1 ve třetím setu a prohrála s Kazaškou Jelenou Rybakinovou 6:3, 2:6, 4:6.

Siniaková měla původně v Istanbulu nastoupit proti Slovence Viktorii Kužmové. Po odhlášení třetí nasazení Italky Giorgiové před začátkem hlavní soutěže však došlo ke změnám. Kužmová byla posunuta na pozici deváté nasazená a Siniakové byla určena jedna z úspěšných kvalifikantek.

Tou se stala devatenáctiletá Jelena Rybakinová, 161. hráčka světa, která v této sezoně vyhrála už tři turnaje ITF, ale na okruhu WTA na první výhru čekala. Poté, co ji v kvalifikaci dvě soupeřky skrečovaly, byla nalosována k Siniakové, jejíž forma ovšem není v této sezoně vůbec dobrá.

Začátek zápasu přitom české hráčce vyšel na jedničku. V pátém gemu poprvé prorazila soupeřce servis a svůj počin na returnu zopakovala i v sedmé hře. Pak sice prohrála poprvé i své podání, ale hned vzápětí zakončila úvodní dějství třetím brejkem v řadě.

Od druhé sady se však obrázek hry výrazně změnil. Tentokrát to byla Rybakinová, která se po dlouhých přetahováních ve třetí a páté hře dostala do vedení o dva brejky. Siniaková v šestém gemu zabojovala a jedno podání si vzala zpět, ale odpor Češky se podařilo Rybakinové zlomit hned záhy. V sedmém gemu totiž opět prorazila její servis a následně se jí podařilo snadno dopodávat.

Siniaková, jež se dostala pod velký tlak, přišla o podání i na začátku rozhodujícího setu. Okamžitým rebrejkem se ale vrátila do zápasu a dokonce si vypracovala vedení 4:1. Svůj náskok mohla i zvýšit, když v šesté hře měla hned čtyři brejkboly na 5:1. V tu chvíli se ovšem začal lámat pomyslný chléb.

Světové jedničce ve čtyřhře se nepodařilo ani jednu příležitost proměnit a Rybakinová se přes čtyři shody zachránila. V tu chvíli se nastartovala k velkému obratu a uhrála pět gemů v řadě, po nichž mohla oslavit první výhru na okruhu WTA v této sezoně.

Naopak Siniaková musela přetrpět další z řady porážek. Česká tenistka od začátku sezony vyhrála v hlavní soutěži pouze dva zápasy a posbírala hned devět porážek. Prohra v Istanbulu je navíc už jejím sedmým vyřazením v 1. kole turnaje. Šanci na reparát bude mít Kateřina příští týden na podniku v Praze.