Nezapomenutelné tenisové adieu. Byly to úžasné roky, nastává éra mladé generace, věští Šafářová

- Martin Vavruša

České tenistky nakonec ve fedcupové baráži s Kanadou zůstaly neporaženy, a to díky skvělému výkonu dvojice Šafářová, Krejčíková v závěrečné čtyřhře. Pro Lucii Šafářovou toto utkání bylo poslední v její reprezentační kariéře, odehrála jej v místech, kde s tenisem začínala, a symbolicky se poprvé v kariéře mohla radovat z vítězství v deblu také ve Fed Cupu. Nebylo tedy divu, že se loučila v slzách. „Člověk si představuje, kolik toho chce říct a pak najednou neví vůbec nic. Chtěla bych strašně moc poděkovat fanouškům, protože to byly úžasné roky, a hlavně za atmosféru, kterou nám vytvářeli,“ řekla po utkání dojatě.

Český fedcupový tým v neděli navázal na fantastické výkony z předchozího dne a potvrdil roli favorita, když kanadskému soupeři nepustil ani jediný set. Závěrečná čtyřhra, ve které české barvy reprezentovaly Lucie Šafářová s Barborou Krejčíkovou, ale nabídla vůbec nejnapínavější zápas víkendu. „Vždycky to může být lepší, ale myslím si, že jsme hrály hezký debl. Soupeřky byly dobré, obě jsou to specialistky, takže rozhodně jsme musely hrát dobře, abychom je porazily,“ hodnotila po zápase Lucie Šafářová.

Pro tu znamenalo toto utkání rozlučku s českým fedcupovým týmem a symbolicky to byla právě Šafářová, kdo bitvu rozsekl vítězným míčkem. „Nebylo to připravené. Ale zrovna u té poslední výměny mě napadlo, jestli teda budu mít i ten poslední balón, který budu zakončovat, a nakonec to opravdu vyšlo. Takže krásné a strašně si vážím toho, jakou rozlučku jsem mohla mít, že diváci zůstali a vytvořili mi takové krásné tenisové prostředí,“ nedokázala loučící se česká ikona zakrýt dojetí.

Po samotném zápase zůstala ještě dlouho na kurtu, aby se rozloučila s fanoušky i s týmem. V tu chvíli jí i vhrkly slzy do očí. „Člověk si představuje, kolik toho chce říct a pak najednou neví vůbec nic. Chtěla bych strašně moc poděkovat fanouškům, protože to byly úžasné roky, a hlavně za tu dlouholetou podporu. Chci poděkovat rodině, protože ta tady pro mě byla od začátku a vždycky mi věřila v dobrém i špatném. Také každému z týmu, za všechny ty roky, protože jsme spolu zažili obrovské množství zážitků, a když pršelo, tak jsme zpívali karaoke, když byla vybouchla sopka na Islandu, tak jsme jeli do Říma autobusem a hráli hry…“ vzpomínala v slzách dvaatřicetiletá hráčka.

Pro Lucku Šafářovou bylo toto utkání výjimečné ještě v jednom směru – vůbec poprvé se dočkala vítězství ve čtyřhře v rámci Fed Cupu. „Jupí, další příležitost už tady nebyla,“ smála se po zápase. „Tentokrát jsem to fakt chtěla vyhrát. Dřív to bylo vždycky po oslavě, dala jsem si v šatně nějaké to šampaňské, a po těch emocích z oslav už bylo těžké koncentrovat se. Ale dnes jsem byla soustředěná a chtěla jsem vyhrát,“ přiznala brněnská rodačka.

Na závěr Šafářová neopomněla ani ocenit hru svých spoluhráček. „Mládí máme skvělé. Holky jsou hrozně fajn a hrají moc hezky. Všechny, i ta nejmladší. Myslím si, že Karolína zvládla premiéru velmi dobře. Vůbec mi nepřišla nějaká nervózní, nebo že by měla výpadek ve hře, odehrála to utkání skvěle. Holky hrají hezky, pestře,“ chválila je Lucie Šafářová.

Také Barbora Krejčíková si závěrečnou čtyřhru užila a chválila svou spoluhráčku z deblu. „Byla to pro mě obrovská čest. Ještě před zápasem jsme vzpomínali, že jsme tady hrály exhibici, když mi bylo asi šestnáct let. Určitě jsem moc ráda, že jsme si spolu mohly zahrát. A to, že jsme vyhrály je ještě bonus k tomu,“ radovala se po zápase.