Fraška? Tenistu po omilostnění znovu suspendovali

- Jan Vojkůvka

Situace kolem bývalého 69. hráče světa se zdá být pořádně zamotaná. Poté, co byl na začátku dubna Joao Souza suspendován kvůli porušení protikorupčního programu, a během necelých dvou dnů byl omilostněn, přišel po dvou týdnech trest nový. Brazilci byla pozastavena činnost na 120 dní za vypouštění zápasů.

Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) opětovně potrestala třicetiletého brazilského tenistu Joaa Souzu, který tento týden hrál na challengeru v mexickém San Luis Potosi, ale byl mu zakázáno nastoupit do osmifinále kvůli čtyřměsíční suspendaci, kterou vyfasoval za vypouštění zápasů.

Podle webu O Global se přitom Souza nedopustil tohoto prohřešku poprvé a už v roce 2017 obdržel pokutu ve výši 500 dolarů. Tentokrát však TIU sáhla k suspendaci a to za únorové vystoupení Souzy na challengeru v mexickém Morelos.

Ve druhém kole Souza prohrál s Ekvádorcem Quirozem 4:6, 0:6. Před utkáním odeslal Brazilec textovou zprávu svému deblovému partnerovi Joao Menezesovi, v níž napsal, že neodvede stoprocentní výkon. Menezes ovšem při vyšetřování tuto textovku ukázal úředníkům TIU. Pokud by tak neučinil a prokázalo se, že o chování Souzy věděl, sám by čelil trestu.

Během necelého měsíce tak obdržel brazilský tenista hned druhý trest. Zatímco ten první byl po necelých dvou dnech stažen, u tohoto se zdá, že je již definitivní. Podle oficiální zprávy TIU je trest bez možnosti odvolání a platný od 17. dubna.

Aktuálně 422. hráč žebříčku ATP a 13. hráč žebříčku ITF by se mohl k tenisu vrátit v srpnu.