VIDEO: Kurty, kde se rodí šampioni! Lucie Šafářová provází po prostějovských dvorcích

- Johan Čáp

Čtyřnásobná vítězka Fed Cupu, pro kterou bude prostějovská baráž s Kanadou prvním domácím loučením s kariérou, si v našlapaném programu našla čas a pro čtenáře Tenisového světa si připravila exkluzivní prohlídku po rozlehlém areálu klubu TK Agrofert Prostějov, který patří ve výchově mladých talentů mezi tuzemskou špičku. Místním mládežnickým programem prošly desítky tenistů, kteří v pozdější kariéře získali cenné mezinárodní úspěchy.

Kromě Lucie Šafářové, jež se poprvé dostala na prostějovskou antuku v devíti letech, lze jmenovat kupříkladu Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka, Jiřího Nováka, Petru Kvitovou, Jiřího Veselého nebo Adama Pavláska. „Některé vzpomínky na prostějovské kurty jsou krásné, jiné teskné. Samozřejmě se mi vždycky na trénink nechtělo,“ smála se průvodkyně štábu Tenisového světa Lucie Šafářová, která svou úspěšnou kariéru letos definitivně ukončí.

Celý komplex v Prostějově kromě velké AGROFERT arény, kam se během fedcupové baráže vejde až 1100 diváků, zahrnuje 11 antukových kurtů a další dvorec s tvrdým povrchem. „Právě v nafukovací bublině byl jediný tvrdý kurt. V zimě tam bylo třeba jedenáct stupňů, takže jsme pořádně mrzli,“ popisovala Šafářová. K dispozici je i krytá hala, kde se tradičně odehrávají boje v prosincové Tenisové extralize.

Ke kurtům přiléhá nezbytné zázemí pro regeneraci, hned pár kroků od kurtů je i hotel. Novou dominantou areálu je Národní sportovní centrum s charakteristickým architektonickým řešením fasády.

Roste v Prostějově už nyní nová Lucie Šafářová?