V mládí jí vysekl poklonu Murray. Bylo to otřesné, vzpomíná Francouzka

- Filip Lefenda

Když Caroline Garcíaová v roce 2011 jako sedmnáctiletá teenagerka dovedla na domácím grandslamu do tří setů hvězdnou Šarapovovou, mnozí jí bleskově prorokovali zářnou budoucnost. Na sociálních sítích se tehdy o Francouzce vyjádřil mimo jiné i Andy Murray, jeho slova se však zprvu minula účinkem. „Bylo to otřesné,“ zavzpomínala nedávno Garcíaová.

Tehdy „neznámá“ dívka potulující se po menších turnajích ITF startovala na Roland Garros díky divoké kartě domácích pořadatelů a málem se postarala o senzaci. Proti někdejší světové jedničce Marii Šarapovové vyhrála první set 6:3, druhý následně ztratila v koncovce 4:6. Ve třetím už pak Garcíaová neuhrála ani gem, svým výkonem ale dala jasně najevo, že francouzskému tenisu roste nová hvězda.

„Zahrála jsem proti ní pár dobrých gemů, moje hlava na to ale nebyla pořádně připravena,“ vzpomíná, že ji zápas zprvu paradoxně spíše uškodil. „Snažila jsem se výkon kopírovat, hrát poté stejně jako právě proti Šarapovové, to se ale neukázalo jako správná volba,“ vzpomíná dnes pětadvacetiletá hráčka.

Pod tlak ji dostal i tweet Andyho Murrayho. Trojnásobný grandslamový šampion se tehdy o Garcíaové v příspěvku vyjádřil jako o budoucí světové jedničce. „Najednou jsem byla středem pozornosti, nezvládala jsem to. Potřebovala jsem čas, uklidit se stranou a pracovat na sobě. Bylo to těžké, dost možná mi to ale pomohlo lépe zvládat pozornost, které se mi dostává dnes,“ myslí si 21. hráčka žebříčku, jejímž maximem je ovšem čtvrtá příčka. 

Té možná dosáhla i proto, že se v průběhu let změnil její přístup k sociálním sítím. „Když jsem na turnajích, tak na ně vůbec nechodím,“ přiznala majitelka šesti singlových trofejí z profesionálního okruhu a dodala: „Občas vám samozřejmě chodí příjemné zprávy, ale rovněž velká spousta těch strašných. Někdy vás to může na kurtu ovlivnit více, než byste si mohli myslet,“ zakončila Garcíaová povídání pro Tennis Head.