ITF

Futures Bratislava: Šafránek se s Kopřivou utkají o titul

- Radek Štohl

Podnik futures v Bratislavě nabídl sobotu semifinálové duely ve dvouhře a v nich také dvě české účasti. Pozici favorita ve Slovensku potvrdil Václav Šafránek, který se po třísetovém vítězství probojoval do finále. Velké překvapení mezi posledními čtyřmi tenisty turnaje, Vít Kopřiva, si poradil i s Rakušanem Pichlerem a ve hlavním městě Slovenska se tak bude konat české finále!

Václav Šafránek se snaží po čtvrtfinálovém vypadnutí ve Slovenské Ľupči napravit dojem a zatím se mu to daří na výbornou. V prvním kole se sice první nasazený tenista protrápil duelem s Maďarem Borsosem, kterého udolal až ve třech setech. Následující zápasy byly pro českého hráče již mnohem jednodušší, Rus Dubrivnyj, ani Slovák nedokázali na aktuálně 301. tenistu vyzrát a vzít mu set. Set mu dokázal znovu vzít až v semifinále Rodionov, od rakouského protihráče to však bylo jediné, na co se v zápase vzmohl.

Šafránek měl rychlý nástup do utkání a díky dvěma brejkům v úvodní sadě neměl s prvním setem sebemenší problémy. Ve druhém dějství však nastala úplně odlišná písnička a naopak dva brejky stačily Rakušanovi k tomu, aby si po výhře 6:1 vynutil třeí sadu. Do té nevstoupil dvaadvacetiletý Čech ideálně a hned na úvod si ztratil podání, následně se mu ale podařil rebrejk. Do stavu 4:3 již žádný brejk nepřišel, v osmé hře se ale předvedl zkušenější hráč, který vzal sedmnáctiletému tenistovi servis. Tento brejk Václav Šafránek potvrdil a po vítězství 6:2 1:6 6:3 se může radovat z postupu do finále!

Vít Kopřiva ihned na úvod svého slovenského působení všechny šokoval, v prvním kole se totiž dokázal vypořádat s druhým největším favoritem turnaje, Francouzem Jacquem. A ne ledajak! O více než 400 míst lépe umístěného tenistu smetl z kurtu po setech 6:2 6:1. Český mladík, který při postupu do semfinále neztratil ani set, se v dalších kolech vypořádal s Lagem z Itálie a domácím Vajdou. O postup do finále se Kopřiva porval s Pichlerem a boj to byl úspěšný, když po téměř dvou a půl hodinách zvítězil 3:6 6:4 6:3!

V úvodním setu si tenisté až na jeden moment drželi znamenitě svá podání. Ten moment přišel za stavu 2:3, když podával český mladík, ale nedokázal odolat soupeřově brejkbolu. V páté hře druhé sady, když to bylo 2:2, přišel Kopřiva o svůj servis podruhé a nevypadalo to to s ním zrovna nejlépe. Okamžitě se mu však podařil rebrejk a jelikož v desáté hře na returnu uspěl, vynutil si poslední set. V něm si méně zkušenější tenista okamžitě ztratil podání, poté ale vyhrál pět gemů v řadě. Ačkoliv se mu ještě jednou v zápase nevyhnula slabší chvilka při svém servisu, tak i přesto dokázal dovést semifinálový duel do vítězného konce. Duel, ve kterém potřetí v letošní sezóně dokázal otočit utkání poté, co prohrál úvodní set.

 

Allianz Slovenská pojišťovna Open 2016, Bratislava (muži, antuka, 10 000 USD, semifinále dvouhry)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (1)  - Jurij Rodionov (AUT) 6:2 1:6 6:3

David Pichler (AUT) (8) - VÍT KOPŘIVA 6:3 4:6 3:6

Futures v Bratislavě den po dni

18.8. Futures Bratislava: Ve druhém kole i šest Čechů. Kopřiva a Šafránek postupují

17. 8. Futures Bratislava: Kopřiva vyřadil nasazenou dvojku, Hájek si poradil s Fabiánem

16. 8. Futures Bratislava: Starý i Šafránek postupuje do druhého kola, Doležel končí

15. 8. Future Bratislava: Do hlavní soutěže postupuje Hájek a Doležel, hlavní soutěž rozlosována

14. 8  Future Bratislava: Nabitou kvalifikací jde dál Hájek, Doležel, Starý a Janko