Smitková nadělila nasazené čtyřce kanára, překvapení však nedotáhla

- Jan Vojkůvka

Tereza Smitková se s turnajem v Luganu loučí v prvním kole. Proti nasazené čtyřce Alison van Uytvanckové, kterou dokázala dvakrát za sebou porazit, předvedla sice srdnatý výkon, ten však tentokrát na vítězství nestačil. Letošní antukovou premiéru česká hráčka prohrála 2:6, 6:0, 4:6.

Smitková měla původně startovat ve Švýcarsku v kvalifikaci, ale na poslední chvíli se dostala jako náhradnice do hlavní soutěže. Otázkou je, jestli to byla ve skutečnosti opravdová výhoda.

Na úspěšné kvalifikantky sice číhá například domácí Belinda Bencicová, ale také mnohem hratelnější soupeřky. Místo toho musela Češka naskočit do utkání proti turnajové čtyřce Alison van Uytvanckové, na kterou po dvou výhrách nevyzrála.

Zápas nezačala vůbec dobře. Prohrála si podání hned v prvním gemu a poté i ve třetí hře. Až za stavu 0:4 si připsala na konto svůj první gem v utkání, když si podržela servis. Že by mohla klást trochu tužší odpor, ukázala Smitková v osmém gemu, ve kterém si vypracovala brejkbol. Van Uytvancková ho však odvrátila a přes shodu proměnila hned první setbol.

Jestli v prvním setu měla Smitková hrůzný start do zápasu, druhá sada se stala doslova tragédií pro Belgičanku. Té se nepovedlo udržet ani jedno podání a schytala nepopulárního kanára. Smitková navíc soupeřce nepovolila na returnu ani jeden brejkbol a utkání měla v tu chvíli pevně ve své moci.

Jenže v rozhodující sadě nevyužila ve druhé hře dva brejkboly, čímž by mohla odpor soupeřky definitivně zlomit a naopak sama si čistou hrou prohrála servis. Ve čtvrtém gemu sice ztrátu brejku smazala, ale hned vzápětí opět podání ztratila a na další zvrat už se nezmohla. Van Uytvancková utkání dopodávala a za stavu 5:4 při vlastním servisu proměnila hned první mečbol.