Muguruzaová obhájila titul v Monterrey, Keysová slaví první antukovou trofej

- Filip Lefenda

Vítězkami posledních turnajů WTA se staly Garbiňe Muguruzaová a Madison Keysová. Španělka obhájila poprvé v kariéře titul, když triumfovala druhým rokem po sobě na tvrdém povrchu v mexickém Monterrey. Američanka Keysová pro změnu ukořistila na domácí půdě vůbec první antukovou trofej v kariéře.

Finále v mexickém Monterrey mělo přinést dramatickou podívanou, opak byl ale pravdou. Souboj dvou bývalých světových jedniček mezi Běloruskou Azarenkovou a Španělkou Muguruzaovou skončil předčasně, když zápas prvně jmenovaná za stavu 1:6 a 1:3 pro zranění pravého lýtka vzdala.

Muguruzaová, jež došla v dosavadním průběhu sezóny na podnicích WTA nejdále do čtvrtfinále, tak vůbec poprvé v kariéře obhájila trofej, neboť v Monterrey triumfovala už před rokem. Pětadvacetiletá Španělka, jež na cestě za titulem porazila rovněž Ruseovou, Gasparjanovou, Mladenovicovou a Rybárikovou, ztratila za celý týden jen jedinou sadu.

„Konec zápasu byl trochu zvláštní, soupeřka byla zraněná. I tak je to ale skvělý pocit. Měla jsem těžké protivnice, přesto jsem zde po loňském roce vyhrála i letos,“ libovala si hráčka, jež v novém vydání ženského žebříčku zůstane na 19. pozici.

Vítězkou souběžně hraného podniku na zelené antuce v Charlestonu se stala domácí Madison Keysová. Čtyřiadvacetiletá Američanka udolala v pohledném finále 7:6(5) a 6:3 Dánku Caroline Wozniackou a získala svůj premiérový antukový titul, celkově pak čtvrtý.

Los přitom neměla Keysová vůbec jednoduchý, když jí do cesty kromě Wozniacké postupně postavil Mariaovou, Ostapenkovou, Stephensovou a Puigovou – tedy hned tři grandslamové šampionky a jednu olympijskou vítězku.

„Moc to pro mě znamená. Zdejší turnaj je jeden z mých nejoblíbenějších a já mohu nyní říci, že jsem ho vyhrála. Je to opravdu speciální,“ pochvalovala si na tiskové konferenci povedený týden žena, jež si v pondělním vydání pořadí WTA polepšila z 18. na 14. pozici.