Reto Schmidli: Muž, který porazil Federera 6:0, 6:0

- Jan Vojkůvka

Roger Federer na okruhu ATP zatím pouze čtyřikrát musel přetrpět situaci, kdy obdržel neoblíbeného kanára. V roce 1998 prohrál set 0:6 s Vincem Spadeou, Patem Rafterem a Byronem Blackem. V roce 2008 ve finále French Open se to samé stalo v utkání s Rafaelem Nadalem. Ale prohrát dvakrát 0:6?

Jen málo lidí ví, že i takovou porážku během své kariéry Federer utržil. Ačkoliv je pravdou, že se tak stalo během doby, kdy hrál mezi juniory, respektive dokonce spíš mezi žáky. V roce 1991.

Maličkému Federerovi bylo tehdy pouhých deset let. Hrál tehdy, jak zmiňuje deník Tennis Italiano, na juniorském turnaji, kde ale v jeho kategorii příliš chlapců nenastoupilo. Federer tak byl nasazen do vyšší kategorie, ve které si musel zahrát proti třináctiletému Retu Schmidlimu.

A prohrál 0:6, 0:6.

Utkání se hrálo v malém městečku Prattelnu, které leží nedaleko Basileje. Zatímco Federer byl na turnaji se svou maminkou Lynette, Schmidli se svým tatínkem. Kdo by tehdy řekl, že Schmidli se nikdy tenisem živit nebude a z Federera se stane dvacetinásobný grandslamový šampion?

Malý Reto tehdy doufal, že se stane profesionálním tenistou. Ale nestal. Dnes slouží jako policejní důstojník. V rozhovoru pro Tennis Italiano se jednačtyřicetiletý Schmidli rozpovídal o utkání, o němž může vyprávět, že v něm porazil budoucí legendu.

„Věděl, co má na kurtu dělat, ale ještě neměl zbraně, kterými by toho využil,“ řekl o Federerovi. „Dělal strašně moc nevynucených chyb, takže jsem vyhrál snadno.“

Osudy obou talentovaných tenistů se tehdy nemohly rozejít víc. Zatímco Schmidli pokračoval v tenisovém rozvoji na, jak sám řekl, nízké úrovni, Federer s rodiči zvolili cestu vývoje ve špičkovém tenisovém klubu v Basileji, kam nakonec Schmidli také přestoupil.

Nebyl ale tak úspěšný a přesunul se trénovat do Austrálie. Zahrál si na několika turnajích nižší kategorie, tehdejších satelitů (dnes turnaje ITF), ale prosadit se nedokázal.

„Měl jsem dobrý servis a bekhend, ale ne kvality na to, abych se stal skvělým hráčem,“ přiznal bez okolků. Místo tenisem se začal později živit jako policista.

A s Federerem se ještě jednou setkal, tentokrát však už v úplně odlišných rolích. Stalo se tak na turnaji ATP v Basileji, kam zavítal jako divák.

„Pozdravil mě, ale o tom zápase jsme si nepovídali. Jsem šťastný, že mě vůbec poznal. Někdy vás úspěch připraví o hlavu, ale on zůstal nohama na zemi. Vůbec se nezměnil,“ dodal s uznáním Schmidli. Muž, jenž porazil Federera 6:0, 6:0.