Queen’s neponechává nic náhodě a buduje silné startovní pole. Sází především na mladíky

- Marek Bartošík

Travnatý turnaj v londýnském Queen’s se mezi tenisty těší značné oblibě. S výjimkou Rogera Federera, který pravidelně startuje v konkurenčním německém Halle, se pořadatelům daří do Londýna lákat zvučná jména. Dosud je potvrzeno sedm účastníků.

Poslední ročník prestižní travnaté pětistovky v Queen’s ovládl Marin Čilič, když ve finále udolal Novaka Djokoviče. Chorvatský dlouhán, jenž má titul také z roku 2012, potvrdil účast i v letošním roce.

Z dosavadních sedmi jistých startujících je Chorvat jediným třicátníkem. Druhým nejstarším je čtyřiadvacetiletý Brit Kyle Edmund, jemuž travnatý povrch nesedí. Jeho kariérní bilance je výrazně záporná.

Popáté v řadě se v Queen’s Clubu představí třiadvacetiletý Nick Kyrgios, který si tam loni zahrál semifinále. Australský rebel má navíc na kontě wimbledonské čtvrtfinále z roku 2014 a osmifinále z následujících dvou ročníků.

Z elitní desítky organizátoři zatím přemluvili světovou osmičku a semifinalistu letošního Australian Open Stefanose Tsitsipase. Dvacetiletý Řek hrál loni v německém Halle, v Queen’s ho čeká premiéra.

Svými letošními výkony pořadatele zaujali také jednadvacetiletý Frances Tiafoe (čtvrtfinále Australian Open a Masters v Miami), devatenáctiletý Denis Shapovalov (semifinále v Miami) a ještě o rok mladší Felix Auger-Aliassime, jenž zazářil na antukové pětistovce v Riu (finále) a na nedávném turnaji v Miami (semifinále).

Mezi další pravidelné účastníky podniku v Queen’s patří například Grigor Dimitrov, Kevin Anderson, Stan Wawrinka a Milos Raonic. Loni v Londýně restartoval do té doby neúspěšnou sezónu Novak Djokovič. Pokud mu to zdraví dovolí, rád by se představil i Andy Murray, s pěti tituly nejúspěšnější hráč v historii turnaje.