Federer v počtu velkých titulů navýšil vedení. Djokoviče s Nadalem však má dál na zádech

- Jan Vojkůvka

Turnajový primát Rogera Federera v Miami bylo jeho už 54. vítězstvím na velkých turnajích. Navýšil tím své těsné vedení před Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem, kteří švýcarskou hrající legendu v minulé sezoně mohutně dotahovali.

Mezi tzv. velké tituly počítá ATP oficiálně vedle grandslamů také turnaje Masters, které se hrají od roku 1990, a Turnaj mistrů. V těchto třech kategoriích dokázal Federer nasbírat během své kariéry už 54 trofejí. Tu poslední vybojoval v neděli na Masters v Miami.

Byl to pro Federera první velký titul po více než roce. Naposledy totiž slavil vítězství na Australian Open 2018. I kvůli tomu ho Djokovič s Nadalem začali výrazně stahovat.

Srbský tenista od posledního Federerova vítězství vybojoval pět velkých trofejí. Loni triumfoval ve Wimbledonu, Cincinnati, na US Open a v Šanghaji. Letos pak získal titul na Australian Open a dostal se už na 52 titulů ze tří největších kategorií turnajů v mužském tenise.

Nadal loni slavil vítězství v Monte Carlu, Římě, na French Open a v Torontu. Jeho bilance se prozatím zastavila na 50 velkých titulech.

Zajímavostí je, že zatímco Federer potřeboval na svých 54 titulů odehrát 225 grandslamů, Masters a Turnajů mistrů, Djokovič s Nadalem shodně odehráli 175 těchto turnajů a sbírají tedy trofeje v mnohem rychlejší frekvenci.

Na druhou stranu má Federer 20 grandslamových titulů a 6 vítězství na Turnaji mistrů, v čemž své dva největší soky poráží. Oproti nim má ale „jen“ 28 trofejí z Masters. Rekordmanem v této statistice je Rafael Nadal s 33 tituly, Djokovič jich má 32.

Brit Andy Murray, poslední z členů velké čtyřky, získal oproti svým konkurentům výrazně méně tzv. velkých titulů. Na kontě jich má ale i tak úctyhodných 18.