Nejdelší šňůra v historii WTA! Unikátní série přežila i turnaje v Americe

- Jan Vojkůvka

Něco takového tu ještě nebylo. Ženský profesionální okruh zažívá v této sezoně z pohledu turnajových šampionek nejrozmanitější rok ve své historii. Na 14 odehraných turnajích bylo k vidění hned 14 vítězek a nic na tom nezměnily ani prestižní turnaje v Indian Wells a Miami.

Aby na začátku dubna neměl ženský tenis hráčku, která vybojovala alespoň dvě trofeje, to se v historii WTA ještě nestalo. O tom, jak je letošní sezona na tenisových dvorcích unikátní nesvědčil ale pouze okruh WTA.

Ve spojení s mužskou ATP bylo na 33 turnajích k vidění 33 vítězů! Neskutečné číslo mohl navýšit v Miami John Isner. Na favorizovaného Federera nestačil, a tak se švýcarská legenda stala vůbec prvním tenistou v této sezoně, který získal dva tituly.

Mezi ženami si ale na první hráčku se dvěma prvenstvími zatím musíme počkat.

Blízko byly Češky Petra Kvitová a Karolína Plíšková. Kvitová si po titulu v Sydney zahrála jako jediná ještě ve dvou dalších finále, na Australian Open a Dubaji. Na trofej však nedosáhla. Podobně na tom je i Plíšková, která triumfovala na začátku roku v Brisbane a pronikla o víkendu do finále v Miami, kde však nestačila na Australanku Bartyovou.

Bartyová, která pronikla poprvé v kariéře do první světové desítky, byla ve finále i v Sydney, kde ale prohrála s Kvitovou.

Šanci získat dva tituly měla i Kanaďanka Bianca Andreescuová, jež pronikla už na začátku roku do finále v Aucklandu. Tehdy se z vítězství neradovala a na první triumf si musela počkat až do Indian Wells. Dvakrát ve finále byla také Američanka Sofia Keninová, vítězka z Hobartu a poražená z Acapulca.

Jinak se do finálových zápasů dostávaly pouze hráčky, jimž se to podařilo v této sezoně pouze jednou. I to svědčí o obrovské rozmanitosti a vyrovnanosti ženského tenisu v této sezoně.

Změnit to může už tento týden turnaj v americkém Charlestonu, kde startuje hned několik hráček, které už v této sezoně mají na kontě titul. A to včetně členek elitní desítky Kiki Bertensové a Aryny Sabalenkové.

Finále 2019
Brisbane: KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – Lesja Curenková (UKR) 4:6, 7:5, 6:2
Šen-čen: Aryna Sabalenková (BLR) – Alison Riskeová (USA) 4:6, 7:6(2), 6:3
Auckland: Julia Görgesová (GER) – Bianca Andreescuová (CAN) 2:6, 7:5, 6:1
Sydney: PETRA KVITOVÁ – Ashleigh Bartyová (AUS) 1:6, 7:5, 7:6(3)
Hobart: Sofia Keninová (USA) – Anna Karolína Schmiedlová (SVK) 6:3, 6:0
Australian Open: Naomi Ósakaová (JPN) – PETRA KVITOVÁ 7:6(2), 5:7, 6:4
Petrohrad: Kiki Bertensová (NED) – Donna Vekičová (CRO) 7:6(2), 6:4
Hua Hin: Dajana Jastremská (UKR) – Ajla Tomljanovicová (AUS) 6:2, 2:6, 7:6(3)
Dauhá: Elise Mertensová (BEL) – Simona Halepová (ROU) 3:6, 6:4, 6:3
Dubaj: Belinda Bencicová (SUI) – PETRA KVITOVÁ 6:3, 1:6, 6:2
Budapešť: Alison van Uytvancková (BEL) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ 1:6, 7:5, 6:2
Acapulco: Wang Ja-fan (CHN) – Sofia Keninová (USA) 2:6, 6:3, 7:5
Indian Wells: Bianca Andreescuová (CAN) – Angelique Kerberová (GER) 6:4, 3:6, 6:4
Miami: Ashleigh Bartyová (AUS) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 7:6(1), 6:3