Plíšková v boji o největší titul kariéry padla s rozjetou Bartyovou

- Jan Vojkůvka

Finále v Miami českou vítězku nepoznalo. Karolína Plíšková sice vstoupila do utkání s Ashleigh Bartyovou lépe a ujala se vedení 3:1, ale ve zbytku utkání byla o něco horší hráčkou. Australanka poté, co zvládla první set vyhrát v tiebreaku a hned v úvodu druhé sady obrala Češku o servis, duel úspěšně doservírovala a vyhrála 7:6(1), 6:3.

Bartyová dosáhla vítězstvím na WTA Premier Mandatory na svůj čtvrtý titul v kariéře, který je zároveň tím nejcennějším, který dosud získala.

Klíčové okamžiky utkání byly dva. Ten první, v úvodním setu, předvedla Bartyová při obratu z 1:3 na 4:3, po kterém se Australanka proservírovala až do tiebreaku, ve kterém svou soupeřku deklasovala 7:1. Ten druhý pak přišel v úvodu druhého dějství.

Dramatický první gem, který se hrála neskutečných 12 minut, Bartyová přetavila v zisk soupeřčina podání. Plíšková sice odvrátila hned čtyři brejkboly, ale na ten pátý už byla krátká. Bartyová si výhodu brejku přenesla až do koncovky, v níž navíc zabrala ještě jednou na returnu a zápas zakončila dalším brejkem.

Plíšková byla sice před zápasem mírnou favoritkou utkání, ale vývoj hry jí úspěch a největší titul kariéry nepřinesl. Dvakrát si sice zavolala na pomoc trenérku Conchitu Martinezovou, ale té sama ve druhém setu přiznala, že se cítí unavená a bez zdrojů energie. V několika pasážích hry sice dokázala ještě předvést aktivitu, ale její projev nakonec potvrdil její slova.

Bartyová se po titulu v Miami posune na deváté místo světa. Plíšková se po postupu do finále posune v žebříčku na čtvrté místo za Kvitovou.

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ON-LINE

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 6:3 (BREJK, KONEC ZÁPASU)
A další příležitost zahrát si na returnu už Plíšková nedostane. V devátém gemu se prohrála podání čistou hrou a ve finále prohrává 6:7(1), 3:6. V souboji o největší titul kariéry vítězí Ashleigh Bartyová, která ještě víc zvýraznila největší úspěch kariéry, kterým je i průlom do první světové desítky.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 5:3
Bohužel se však nezdá, že by dostala Plíšková ještě nějakou šanci na returnu. Bartyová servíruje parádně a hladce si vypracovala tři gemboly. Pak sice prohrála dlouhou výměnu, ve které Češka trefila vítězný úder, ale víc soupeřce nepovolila a je jeden gem od zisku titulu.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 4:3
Čistá hra i na druhé straně kurtu. Po dlouhé době předvedla česká hráčka na servisu hodně povedený výkon, ve výměnách, do kterých musela, byla lepší a snižuje na 3:4.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 4:2
Opět čistá hra pro Bartyovou. Plíšková navíc obdržela v šestém gemu od rozhodčí varování, jelikož vzteky máchla raketou a podle slov rozhodčí poškodila kurt.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 3:2
Pro psychiku Plíškové rozhodně důležitý gem. Češka prohrávala 0:30, ale dokázala čtyřmi míčky v řadě skóre otočit a podržet si podání.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 3:1
Precizně odservírovaný gem od Bartyové. Australanka nejen, že zahrála čistou hru, ale trefila i čtyři esa. Plíšková skutečně nevypadá, že by sršela silami.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 2:1
Další problémy Plíškové na servisu a další dlouhý gem. Tentokrát se tenistky přetahovaly o gem jedenáct minut. Plíšková odvrátila dva brejkboly a po dlouhém boji se jí podařilo přes šest shod důležité podání udržet. K české hráčce opět míří trenérka Martinezová. Češka upozornila, že se necítí dobře a je bez energie z náročného turnaje.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 2:0
Australanka potvrzuje brejk a přiblížila se největšímu úspěchu kariéry. Ve druhé hře ztratila jen jeden fiftýn. Bartyová má, bez ohledu na výsledek finále, zajištěn premiérový posun do elitní desítky na žebříčku WTA.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1), 1:0 (BREJK)
Karolína si v přestávce mezi sety nechala zavolat Conchitu Martinezovou, jež jí mimo jiné radila, aby hlavně zůstávala pozitivně naladěná. Také, aby vyvíjela tlak na bekhend Bartyové. Jenže první gem druhé sady, který trval 12 minut, nakonec jde na konto Bartyové.

Plíšková sice odvrátila čtyři brejkboly, ale nakonec v maratonské bitvě přes sedm shod sama nevyužila dva gemboly a do druhého setu vstupuje hůř.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 7:6(1) (SET)
Už ve třetí výměně došlo k prvnímu minibrejku, který si po bekhendovém kraťasu připsala Bartyová. Navíc ho dokázala potvrdit, i díky už svému šestému esu. Plíšková se snažila hrát agresivněji, z čehož ale vyplynula chyba a stav 1:5 před výměnou stran. Po další chybě navíc čelila hned pěti setbolům soupeřky. Hned při tom prvním zahrála příliš dlouhý forhend za základní čáru a první set ztratila.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 6:6
Česká tenistka na servisu nezaváhala a vynutila si tiebreak. Do něho půjde i s tím, že na podání teď vypadá o něco silněji než Bartyová.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 6:5
Něco podobného předvedla i Bartyová. Po prohraném úvodním fiftýnu si neskutečně pomohla servisem a vývoj gemu otočila. Sice musela v téměř všech výměnách hrát přes druhý servis, ale tři přímé body svědčí o tom, že ji to moc nevadilo.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 5:5
Hladce odservírovaný gem ze strany bývalé světové jedničky. Plíšková sice ztratila úvodní fiftýn, ale poté čtyřmi míčky v řadě nedala soupeřce šanci.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 5:4
Do deváté hry vstoupila Bartyová dvojchybou. Ani to, ani nutnost hrát dlouhé výměny, ji však do problémů nedostalo. Devátou hru zakončila perfektně umístěným útokem podél levé lajny.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 4:4
Plíšková se dostala při svém podání opět do problémů. Za stavu 15:30 se sice zvedla a dostala ke gembolu, ale Bartyová si vynutila shodu. Ani tentokrát z toho ale nebyla nějaká maratonská tahanice. Plíšková dvěma fiftýny osmý gem ukončila.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 4:3
Hráčkám trochu komplikuje situaci slunce, které ozařuje zhruba třetinu kurtu. Projevilo se to hlavně ve třetí a páté výměně, kdy musela hrát Bartyová přesně na hranici, kde se stín střídal se slunečními paprsky. V těchto výměnách chybovala.

V sedmém gemu nakonec došla hra poprvé ke shodě. Australanka se esem dostala k výhodě a poté nadvakrát zasmečovala a podání podržela.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 3:3 (BREJK)
Kvůli vlastním chybám se dostala Plíšková pod obrovský tlak. Bartyovou pustila ke dvěma brejkbolům za stavu 15:40 a v klíčové výměně nedokázala zareagovat na zkrácený úder do levé strany kurtu. Bartyová si bere ztracené podání zpět.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 2:3
Češka sice stáhla manko dvou fiftýnů a srovnala na 30 obě, ale koncovka páté hry patřila Bartyové. Ta si podržela podání, ale stále ji tíží ztráta jednoho servisu.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 1:3
Plíšková v další hře potvrdila brejk. Celý gem, který se nesl v duchu nevynucených chyb z obou stran, zakončila svým prvním esem v utkání.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 1:2 (BREJK)
Česká tenistka si vypracovala ve třetím gemu hned dva brejkboly. Australanka sice ten první odvrátila, ale při druhém se jí příliš nevyvedla výměna. Úderem do sítě si prohrává podání.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 1:1
I přes dvojchybu a nepříznivý vývoj skóre, si Plíšková udržela servis. Ve druhé hře prohrávala 15:30, třemi míčky v řadě však Bartyovou poráží.

Ashleigh Bartyová – Karolína Plíšková 1:0
Do zápasu vstoupila na podání Bartyová. Australanka si pomohla i jedním esem k hladkému zisku úvodního gemu, ve kterém přišla o jeden fiftýn.