Populární Hopman Cup v Perthu končí, osud turnaje je nejistý

- Jan Vojkůvka

Unikátní a populární Hopman Cup, kterým tradičně začínala nový tenisová sezona, čeká nejistá budoucnost. Kvůli nově vzniklému ATP Cupu, který čeká v příští sezoně premiérový ročník, se musí po 31 letech stěhovat z místa, kde se od svého vzniku pořádal.

Když se řekne Hopman Cup, každého napadnou dvě věci. Tou první je soutěž smíšených družstev. Tou druhou, s níž je spojený, je australské město Perth.

Jenže v Perthu se bude od nové sezony, stejně jako v Sydney a Brisbane, konat ATP Cup. A pro Hopman Cup už není v jeho původním dějišti místo.

Reálně tak hrozí, že populární Hopman Cup skončí úplně.

„Pokud to byl rok, během kterého nastal čas říct sbohem, oslavili jsme ho s pravděpodobně dvěma nejskvělejšími hráči našeho sportu v historii, Rogerem Federerem a Serenou Williamsovou, kteří se střetli na kurtu v Perth Areně,“ řekl zakladatel Hopman Cupu Paul McNamee.

Čtyřnásobný vítěz grandslamu ve čtyřhře má o dalším osudu soutěže pochopitelné pochybnosti. „Můj bezprostřední pocit z toho, že už se nikdy nebude hrát v Perthu, byl smutek,“ podotkl.

Jeho obavy však příliš nesdílí šéf australského tenisu Craig Tiley, který upozorňuje, že plánovaný ATP Cup bude dostatečnou, a ještě podstatnější, náhradou. „Zatímco někteří na tuto změnu pohlíží s tím, že mluví o ztrátě něčeho, my jsme naopak něco získali,“ uvedl Tiley.

„ATP Cup odstartuje mužskou tenisovou sezonu, bude vysílán do celého světa a ukáže skvělé město Perth v tom nejlepším možném světle,“ podotkl s tím, že plánovaná týmová soutěž bude kvůli bodům do žebříčku a vysokému prize money hrána s nejlepšími hráči na okruhu.

Vzdát se úplně Hopman Cupu však například Mezinárodní tenisová federace nechce. Šéf ITF David Haggerty pracuje na přesunu turnaje do nového dějiště.

„Diskutujeme s potenciálními partnery o tom, kam by se mohl turnaj přesunout a v jakém termínu by se mohl hrát,“ řekl Tiley. „Chceme, aby Hopman Cup přežil a těšíme se na úspěšné budoucí ročníky této unikátní události.“

Jisté je, že tradiční termín na začátku sezony se Hopman Cupu týkat nebude. Stejně tak se nebude hrát v Perthu. Zároveň je otázkou, jestli by měli hráči a hráčky zájem hrát tento turnaj v průběhu nebo na konci sezony. A to kvůli už tak nabitému kalendáři.

Hopman Cup čekají těžké časy a s oprávněním panuje nejistota, jestli změny v kalendáři ustojí. Pokud ne, přijde tenisová sezona o pikantní souboje smíšených týmů.