Plíšková v české bitvě porazila Vondroušovou a zahraje si v Miami semifinále

- Petr Sumbal

Karolína Plíšková už je jedinou českou zástupkyní na turnaji v americkém Miami. Postarala se o to sama, když ve čtvrtfinálové řeži porazila svou krajanku Markétu Vondroušovou po setech 6:3, 6:4. Plíšková měla za celý zápas jedinou slabší chvilku v úvodu druhé sady, jinak zápasem prolétla bez zaváhání. V semifinále českou dvojku čeká odveta za nedávný fedcupový souboj se Simonou Halepovou.

České derby o semifinále v Miami rozhodly zkušenosti. Ty měla na své straně sedmadvacetiletá Karolína Plíšková a svou o osm let mladší českou sokyni Markétu Vondroušovou po výborném výkonu porazila ve dvou setech za hodinu a jednadvacet minut.

Plíšková začala duel lépe, když už ve druhé hře zápasu sebrala Vondroušové servis. Klíčovou hrou první sady byla ale spíš až ta pátá. Vondroušová klepala na dveře brejku, ale oba své brejkboly neproměnila. Místo stavu 2:3 tak Plíšková vedla 4:1. Vondroušová si okamžitě nechala na kurt zavolat svého trenéra Jana Hernycha, ale ani jeho rady už k otočce prvního setu nevedly, Plíšková ho vyhrála 6:3.

V úvodu druhého setu si jinak skoro bezchybně hrající Plíšková vybrala jedinou slabší chvíli, ve druhém gemu si poprvé, a také naposledy, nechala vzít podání. Vondroušová následně brejk potvrdila a měla náskok 3:0.

Jenže od té doby už mladší z Češek, a nedávných spoluhráček z Fed Cupu, získala jen jeden gem. Plíšková na dvorci dominovala a díky brejkům v páté a sedmé hře druhý set otočila. „Na začátku druhého setu jsem trochu vypadla z role, navíc ona hrála dobře,“ hodnotila jediné své zaváhání přímo na kurtu těsně po postupu Plíšková. „Poté jsem začala hrát o něco agresivněji, a to zabralo,“ dodala.

Vondroušová si tak stejně jako v Indian Wells i v Miami připsala účast v čtvrtfinále, Plíškovou čeká podruhé v kariéře semifinálová bitva. Poprvé v roce 2017 vypadla ve třech setech na raketě Dánky Caroline Wozniacké, tentokrát vyzve svou kamarádku Simonu Halepovou.

Proti ní ovšem nemá česká tenistka dobrou bilanci, prohrává v ní 2:7. Naposledy se Plíšková s Halepovou utkaly letos ve čtvrtfinále Fed Cupu a ve třech setech vyhrála ve vítkovické Ostravar aréně Rumunka. „Dvakrát jsem jí dokázala porazit, ona nade mnou taky párkrát vyhrála. Před Miami jsme spolu trénovaly a dostala jsem od ní 0:6. Tak snad to bude lepší,“ smála se po postupu do semifinále Plíšková.