Nová pravidla přinesla pouze zmatek. Stovky hráčů ukončily kariéru, upozorňuje Nouza

- Jan Havlovic

Tenisová organizace ITF zavedla od letošní sezony nová pravidla, která se týkají zejména systému pro nasazování do turnajů. Vznikl také nový ITF žebříček. Tyto novinky jsou samotnými hráči i širší tenisovou veřejností kritizovány, ale změna je, zdá se, v nedohlednu. „Tlak na ITF je obrovský, nějaké malé ústupky už tato organizace udělala. Největší problém – tedy dva různé žebříčky – však stále zůstává,“ popisuje v rozhovoru pro Tenisový svět dvacetiletý Petr Nouza, aktuálně 306. hráč žebříčku ITF.

Petře, od letošní sezóny se změnil systém pro nasazování do turnajů. Co na tuto novinku říkáte?
Když jsem poprvé slyšel o tom, že ITF chystá reformu na svém okruhu, byl jsem docela optimistický, protože jsem myslel, že budou ve prospěch hráčů. Bohužel se postupem času ukázalo, že je to přesně naopak. Už jen způsob, jakým ITF změny oznamovala, byl přinejmenším zvláštní.

Od začátku loňského roku jsme všichni hráči věděli, že se chystá něco nového, ale pořád tam bylo hrozně moc otazníků a nejasností. Některá pravidla se navíc v průběhu roku několikrát měnila. Celkově panoval velký zmatek a nikdo moc nevěděl, co se bude dít. Bylo těžké naplánovat kalendář turnajů, když jsme ani nevěděli, kolik bodů na daném turnaji můžeme získat.

Pojďme si ty jednotlivé změny rozebrat podrobněji. Vznikly dva oddělené žebříčky, a to ATP a ITF. Považujete to za správné? Jaké to má důsledky?
Myslím, že ze všech těch změn tato ubližuje hráčům a hlavně celému sportu nejvíce. Už tak složitý systém ATP žebříčku se ještě zkomplikoval vznikem druhořadého ITF žebříčku a je v tom akorát zmatek. Nejen že je nyní mnohem těžší získat alespoň jeden ATP bod, což samo o sobě demotivuje mnoho hráčů, ale hlavně je neskutečně obtížné dostat se z turnajů ITF na nejnižší turnaje ATP, tedy challengery.

Na ITF turnajích navíc nemůžete získat téměř žádné ATP body. To znamená, že jediný způsob, jak získat slušnou porci ATP bodů, je uhrát dobrý výsledek na challengeru. Jenomže abyste se dostal na challenger, musíte mít velmi dobrý ITF ranking, což v prvních měsících letošního roku znamenalo být zhruba do 20. místa na světě na ITF žebříčku. To v překladu znamená vyhrát třeba 4 až 5 ITF turnajů za rok a k tomu přidat několik dalších dobrých výsledků na ITF turnajích. To je sice velmi obtížné, ale určitě ne nemožné.

Problém je v tom, že když se konečně probojujete takhle vysoko na ITF žebříčku a můžete si zahrát nějaký challenger, začínáte na ATP žebříčku téměř od nuly. Navíc musíte uhrát výsledek na challengeru co nejrychleji, protože vám mezitím padají body na druhém žebříčku, díky kterému se na ty challengery dostáváte. To znamená, že musíte ve dvanácti měsících stíhat uhrávat body jak na turnajích ATP, tak na turnajích nižší kategorie ITF. To podle mého vůbec nedává smysl.

Další velkou změnou je snížení počtu účastníků kvalifikace na všech ITF turnajích na 24. To způsobilo, že stovky hráčů, kteří tvrdě trénují, vůbec nedostávají možnost zahrát si turnaj. ITF se snaží zmenšit hráčskou základnu, přitom by měla dělat přesný opak. V reakci na tyto změny už stovky hráčů ukončily kariéru.

Jaký důvod vedl vedení světového tenisu k tomuto kroku?
Oficiální důvody jsou, aby se tenisem uživilo více hráčů. Zároveň se má zkrátit průměrná doba, za kterou se mladý nadějný hráč dostane do první stovky ATP. To nezní vůbec špatně, že? Bohužel k tomu tyto reformy opravdu nevedou.

Změnilo se také nasazování do čtyřher. Přednost mají hráči, kteří se ve dvouhře dostali díky žebříčku do hlavní soutěže. Smyslem asi bylo to, aby hráči dvouhry měli lepší šanci si více vydělat...
Diskriminace deblistů je kapitola sama pro sebe. Přijde mi, že ATP se snaží zbavit deblistů už delší dobu a ITF debly nezajímají už vůbec.

Rovněž se zkrátily turnaje. Na challengerech hrají kvalifikaci jen čtyři hráči, v kvalifikacích futurů se hraje místo třetího setu super tiebreak. Hráči tak mají lepší možnosti hrát například ligové soutěže o víkendu. Souhlasíte s touto úpravou?
S ohledem na ligové soutěže je to změna k lepšímu. Na druhou stranu se kvůli tomu musely zmenšit kvalifikace jak na challengerech, tak na turnajích ITF, tudíž je méně možností pro začínající hráče a hráče s horším rankingem. To podle mě není dobře.

Jaká je nálada na turnajích mezi kolegy tenisty? Jaký je poměr hráčů, kteří se změnou souhlasí a kteří jsou proti?
Naprosto upřímně, zatím jsem nepotkal jediného hráče, trenéra nebo rodiče, který by se změnami souhlasil a pochvaloval si je. Jak jsem už říkal, naopak kvůli nim už mnoho hráčů s profesionálním tenisem skončilo.

S velkou kritikou vůči vedení světového tenisu vystoupil otec německého tenisty Petera Hellera, jenž své připomínky shrnul v otevřeném dopise. Četl jste ho? Jaký měl mezi tenisty tento čin odezvu?
Ano, dopis jsem četl a naprosto s ním souhlasím, ale je to pouze jedna z mnoha negativních reakcí na změny. Dalšími kritiky z řad velkých tenisových jmen jsou například Toni Nadal, Janko Tipsarevič, Patrick Mouratoglou nebo třeba Magnus Norman.

Máte informace, že se chystají nějaké změny tohoto systému? Existuje nějaký tlak na představitele ATP a ITF?
ITF už nějaké malé ústupky udělala. Avšak podle mě největší problém, tedy dva různé žebříčky, pořád zůstává. Tlak hlavně na ITF je obrovský. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Zatím to vypadá, že obě organizace bojují mezi sebou.

Také se snížil počet ITF turnajů na okruhu. Víte, jaký to má důvod? Může to nějak souviset i se změnou pravidel?
Určitě, pro pořadatele nejmenších ITF turnajů bylo už tak velmi obtížné shánět nějaké sponzory. Nyní, když se na těchto turnajích ani nehraje o ATP body, to musí být téměř nemožné.

Mají výše uvedené změny nějaký vliv na vaši motivaci hrát tenis a bojovat o body na turnajích ITF?
Bohužel musím přiznat, že mě změny opravdu zklamaly. Nicméně mi nezbývá nic jiného než se s nimi srovnat a bojovat dál.