Trest za napadení Kvitové. Útočník dostal osm let natvrdo

- Radek Štohl

Nepříjemná kauza se zdárně blíží ke svému konci. Brněnský krajský soud během úterý odsoudil Radima Žondru, který v prosinci 2016 pořezal Petru Kvitovou v jejím bytě, na osm let vězení. Obviněný Žondra své provinění stále odmítá.

Nejlepší česká tenistka se momentálně ocitá na druhém konci světa. Na turnaji v Miami již postoupila do čtvrtfinále, výhra v turnaji by jí poprvé v kariéře mohla zajistit post světové jedničky ve dvouhře. Ve stejné době se však v České republice odehrál další z procesů, který se týkal jejího napadení ve druhé polovině prosince 2016. 

Během úterního odpoledne si totiž útočník Radim Žondra vyslechl trest na osm let za mřížemi, přičemž by měl pobývat ve věznici s nejvyšší ostrahou. Proti rozsudku se však stále ještě může odvolat, rozsudek není pravomocný.

„Poškozená obžalovaného jednoznačně označila jako pachatele," zdůvodnila své rozhodnutí předsedkyně senátu Dagmar Bordovská. Dle jejího vyjádření v celé kauze hrála důležitou roli samotná Petra Kvitová, která během líčení byla brána za věrohodnou. Proti Žondrovi stála také skutečnost, že ho Kvitová rozpoznala při rekognicích.

Žondra i přes usvědčení soudu svoji vinu nadále odmítá. Jak během úterý pronesl, tak "žádného trestného jednání se nedopustil". Obviněný je stále přesvědčený o spiknutí, podle jeho slov se nastalá situace policii jen hodila, a byla záminkou.